Tiaminbristen – stöd professor Lennart Balks forskning

         

Degerselsbygdens Samfällighetsförening (DBSF) uppmärksammade vår tids förmodligen största och allvarligaste miljöproblem. Bristen på vitamin B1, Tiamin, i våra ekosystem. Det är i princip okänt för allmänheten. Det i sig är minst sagt anmärkningsvärt. DBSF vill därför med vårt ställningstagande vara med och öka kunskapen.

Professor Balk och hans team saknar pengar för att slutföra den extremt viktiga forskningen om Tiaminbristens uppkomst och kanske få fram vilka åtgärder som kan vidtas. Som ett led i vårt fiskevårdsarbete så skänker Degerselsbygdens Samfällighetsförening (DBSF) pengar till forskningen. Det är enligt vår mening den enskilt viktigaste fiskevårdsåtgärden i vår tid. Bristen på Tiamin drabbar inte bara laxen. Älgen, fåglar, andra fiskar och andra däggdjur är också sjuka. I USA är älgen utrotad i vissa delstater pga Tiaminbrist. DBSF hoppas att vi med vårt ställningstagande gör att fler får upp ögonen för detta mycket allvarliga problem. Om vi inget gör så är risken mer än stor att flera arter kommer att dö ut. Utan Tiamin inget liv! Ingen lax!

Vi skänker 10 000 kronor och hoppas att andra fiskevårdsföreningar hakar på.

Urban Sandberg

Ordförande Degerselsbygdens Samfällighetsförening

Fiskevård i Råne älv, se fiskekortbilaga för att se området. http://ranealven.se/

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.