Tiaminbristen eller b-vitaminbrist

I Nordamerika behandlar man nu kompensations-odlad fisk rutinmässigt med tiamin eftersom man hela tiden annars riskerar att en episod av tiaminbrist har skadat fiskarna. I Sverige har de som forskar på tiaminbristen, och försöker förstå bakgrunden till bristen, varit tvingade att betala avgifter och ansöka om etiskt tillstånd för att få behandla fisken med tiamin så att den, åtminstone delvis, överlever under arbetet. Ansvariga myndigheter och organisationer visar idag mycket litet intresse för denna allvarliga miljöstörning, ja förnekar även att den förekommer, som dessvärre nu även drabbar många ytterligare arter i vår miljö. Mot denna bakgrund är det minst sagt förvånande om Vattenfall nu rutinmässigt har börjat behandla fisken i våra kompensationsodlingar med tiamin. Att Vattenfalls behandlingar har en positiv effekt på fisken (om den görs rätt), och därmed miljön, är sannolikt, och kan därigenom försvaras i sak. Men att staten förnekar en sjukdom i vårt ekosystem och behandlar sitt ”ansvarsområde” med brist-kemikalien, utan att bry sig om den underliggande orsaken till denna störning är mycket oroande. Faktum är ju att statens behandlingar med tiamin på detta sätt förhindrar att problemet i miljön uppmärksammas på ett anständigt sätt. Det är nu dags att ta ansvaret på ett korrekt sätt, genom att undersöka vad som orsakar tiaminbristen i fisk och andra djurgrupper i vårt ekosystem. Tyvärr stoppar viktiga myndigheter huvet i sanden och slår på dövörat där av bilden. Tiaminbristen är bevisad annars skulle inte vattenfall behandla sin fisk med tiamin, medans orsaken ännu ej är känd.

Fakta:

untitled

2009_Wild birds … (1)

2016_Widespread episodic …

2017_Thiamine deficiency impairs common eider …

PNAS concerned about TD

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.