KRETSLOPPSODLING ELLER AKVAPONI

dubblaloggor

”Akvaponi kan betraktas som det fjärde och mest avancerade steget i människans strävan att tillgodose sitt behov av fiskprotein”, säger en av pionjärerna för miljövänlig fiskodling i Sverige, Björn Frostell, professor i industriell ekologi vid KTH. Men till skillnad från fiskodling med RAS-teknik, där ett tekniskt avancerat maskineri renar fiskens vatten från fekalier, låter man grönsaker i biobäddar rena vattnet i en sluten kretsloppsodling, innan det absolut rent och syresatt leds tillbaka till fiskbassängerna.

Genialiskt! Maximalt miljövänligt! Fritt från gifter och antibiotika! Inga bekämpningsmedel! Kan produceras nära kunden! Korta transporter! Smakrika produkter!

Kommersiella anläggningar finns i framförallt Australien, USA och Sydafrika. Men just nu står Europas största akvaponianläggning färdig i Västernorrlands residensstad Härnösand! Byggtid ett år för detta glaspalats! Produktion regnbåge och tomater, 20 ton resp. 200 ton. Regnbågen är ännu inte färdig, men företaget, Peckas Naturodlingar AB, säljer varenda tomat! Dock är efterfrågan långt större än produktionen. Därför bygger man ut. Byggstart tredje kvartalet 2018. Färdigt i början av 2019! Då blir växthusdelen 7 000 m2. Beräknad kostnad 15 miljoner. Att färdigställa första etappen har kostat 30 miljoner. Den utbyggda anläggningen i Härnösand får ytan 104 m gånger 80 m.

Företagets långsiktiga strategi är att de närmaste åren bygga 100 000 m2 kretsloppsodling nära Sveriges tre största städer. Beräknad produktion 6 500 ton tomater och 650 ton fisk. Beräknad omsättning för tomater 195 och fisk 53, totalt 248 miljoner. Vinstmarginal 15-30 %. Just nu genomförs en emission av B-aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Vill Du ha mer information vänligen kontakta Peckas Naturodlingar AB:s nya VD Elena Petukhovskaya! Telefon 076-8432204

En mycket väsentlig faktor för organisationen SSEC är Peckas Naturodlingar AB. Fritt översatt till svenska betyder förkortningen ”Samarbete om det svenska energiöverskottet”. Sveriges Lantbruksuniversitet är en viktig aktör bland de 13 medlemmarna. Där finns också e.on och Gävle Energi. I kulisserna bakom SSEC återfinns Ibrahim Baylan med sitt mantra: ”Kontinuerligt fokus på att förbättra svensk energipolicy.” Det första fotot på deras facebooksida visar Peckas Naturodlingar AB:s anläggning i Härnösand! Förebilden är alltså akvaponi, d.v.s. kretsloppsodling. Organisationens planer är hissnande! Några städer står redan på tur att starta kretsloppsodlingar. Ljusdals kommun har redan avsatt en 6 hektar stor tomt. Kontentan av en lång historia blir att lyfta fram denna utsaga: Det svenska energiöverskottet räcker för att producera 50 000 ton fisk och 500 000 ton tomater! I dag uppgår den svenska konsumtionen av tomater till 600 000 ton. Tänk er in i vad Rädda Höga Kusten har informerat om tidigare! Denna fantastiska kvantitet livsmedel är möjligt att producera miljövänligt utan påverkan på vår framtida vattenmiljö!

 Men äras den som äras bör! Det är kreatören bakom den imponerande anläggningen i Härnösand! Inte för inte bär den hans namn! I 20 år experimenterade han fram den grundläggande tekniken. Att tomater passar perfekt till regnbåge. Att deras rötter vill ha 18-gradigt vatten. Exakt den temperatur som får regnbågen att må bra! Därför tilldelas han Save the Baltics miljöpris ”Water Award” för 2017! Rädda Höga Kusten har, för att hedra Pecka Nygårds miljöinsats, förstärkt priset med 20 000 kr. Priset delas ut i början av vårt årsmöte 28/6 klockan 18 30. Vår innersta förhoppning är att Länsrådet Ylva Aller ska vara prisutdelare! Hennes positiva och framtidsinriktade välkomsttal i Sundsvall på vattenbrukskonferensen i mars 2018 är en utmärkt bakgrund för detta hedersuppdrag! Det kan bli en stor dag för både länet Västernorrland och Sverige!

Med vänlig hälsning!

Nils-Erik Vigren för Rädda Höga Kusten och Save the Baltic

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.