RAS-teknik för fiskodling

Logganummerett

 Den starkaste applåden på Vattenbrukskonferensen i Sundsvall 12-14/3 2018 fick Rustan Lindqvist, företag RAS 365 AB, efter sitt föredrag om landbaserad fiskodling i ett recirkulerande system, alltså det vi kallar RAS-teknik. Hans rubrik var RAS i industriell skala – teknik och ekonomi.

 Poängterade inledningsvis: Framtiden är RAS! Nödvändigt att begränsa påverkan på naturen och därmed få acceptans av samhället.

 Han har arbetat i den norska fiskodlingsindustrin. Nu lär han upp kineserna hur en modern och miljövänlig fiskodling ska fungera. Det handlar om stora system. Kina har en anläggning på 10 000 ton. Lax upp till 5 kilo. Tankar på 4 500 kubikmeter kan producera 500 ton per år. En RAS-anläggning måste bemannas dygnet runt.

Stora investeringar runt om i världen. USA projekterar anläggningar på mellan 50 000 till 150 000 ton i framförallt Florida och Maine. Norge gör stora investeringar både på hemmaplan och i USA! I dag byggs 94 % av alla anläggningar för vattenbruk med RAS-teknik.

Produktionskostnad för en RAS-anläggning beräknas till 200-300 kr per kilo odlad fisk. En anläggning på 1000 ton ligger i spannet 200-300 miljoner. Kostnad för att producera ett kilo i kassodling snart 40 kr. Dito med RAS-teknik närmar sig 60 kr per kilo. Men den kostnaden är på väg ner.

I dag tar det 700 dagar att nå fem kilos vikt på lax odlad i RAS-anläggning. Målet är att komma ner till 500 dagar.

Fakta: 1. En anläggning för 1 000 ton fisk fordrar en yta på 10 000 kvadratmeter. (En hektar)

  1. En sådan anläggning kräver tillgång till 10 000 kubikmeter vatten.
  2. Vattenomsättning 1 000 liter per minut.
  3. Total energieffekt 1 000 kilowatt kontinuerligt.

Avslutningsvis nämnde Rustan att regnbåge, röding och lax passar perfekt i Sverige. Bra med kyligt klimat. Danmark och Norge är än så länge ”bäst i klassen”! Den bästa tekniken finns att köpa från dessa två länder.

Till ovanstående vill jag tillfoga några andra utsagor under den två dagar långa konferensen. Börjar med länsrådet Ylva Aller från Länsstyrelsen i Västernorrland: ”Länsstyrelsen är mån om att vi gemensamt hittar framkomliga vägar för att möjliggöra lokal och regional näring där både fisk och omgivande miljö mår bra.” ”Det blir spännande att höra om möjliga nya odlingstekniker och innovationer för att minska miljöpåverkan.”

Sara Colliander från Näringsdepartementet nämnde bl.a. följande: ”Viktigt med nya och förbättrade odlingstekniker.” ”Främja nya tekniker.” ”Ekologisk produktion ska främjas.”

Under några paneldebatter nämnde Anneli Bylund från COOP: ”Vi är jättepositiva till fisk från RAS”. ”Det lutar åt att COOP ska börja sälja produkter producerade med tekniken aquaponi.”

Som en fotnot i detta sammanhang bör tilläggas att VD Hugo Wikström, Peckas Naturodlingar AB, inte kunde som planerat närvara vid denna konferens. Men innovatören bakom den imponerande anläggningen i Härnösand, Pecka Nygård, fanns med! När de miljövänligt och ekologiskt odlade tomaterna från anläggningen annonserades till lunchen, kom den andra mycket starka applåden under konferensen!

Bilder ljuger inte, brukar vi säga. Det gör inte heller applåder. Tack och lov! De visar i detta fall färdriktningen för svenskt vattenbruk!

Tillbaka nu till RAS-teknik! Hur är läget i Sverige när det gäller dessa moderna och miljövänliga anläggningar? Låt oss börja med de största!

  1. För några år sedan startade arbetet i Trelleborg med en anläggning avsedd att kunna producera 6 000 ton lax. Första etappen omfattar 4 000 ton.
  2. Sedan två år pågår arbetet i Åre kommun med att projektera en anläggning i Kallsjön på 4 000 ton röding.
  3. Hushållningssällskapet i Norrbotten planerar en anläggning på 1 000 ton röding och regnbåge utanför Luleå. De har storstilade planer på att utveckla på andra platser i länet. Enligt svt.se 24/4 -18, går trenden, enligt Hushållningssällskapets VD Mikael Kivijärvi, ”mot landbaserad storskalig produktion och främst av andra arter än lax.”
  4. Utöver detta finns det mindre RAS-odlingar i främst södra Sverige. De odlar tilapia, rödstrimma bl.a. Vid Ljusterö färjeläge finns en RAS-odling som odlar bl.a. gös. Bakom den står Kungliga Tekniska Högskolan, en verklig pionjär för modern teknik, inte minst genom Björn Frostell, professor i industriell ekologi.
  5. Kan nämnas att till lunch på konferensens första dag bjöds på rödstrimma tillsammans med Peckas tomater! Ingen överdrift att påstå att både fisk och tomater smakade suveränt gott! Att få slippa den traditionella norska laxen med sitt maximala tillskott av kemiska substanser upplevdes som en stor lättnad.
  6. Rädda Höga Kustens innersta målsättning är att det moderna vattenbruket i Sverige, RAS och akvaponi, snarast kan övergå till arter besläktade med tillapia och rödstrimma. De kan utfodras med foder baserat på träråvara och tillverkat i indienägda Mo och Domsjö. Det skulle skona världshavens krympande fisktillgångar. Men för detta fordras ett förändrat konsumtionsmönster.

Till sist det vänliga påpekandet att ingenting sägs i detta utskick om den omoderna, övergödande och dessutom miljöfarliga tekniken med att odla fisk i öppna kassar. Det känns riktigt befriande att få lägga den föråldrade tekniken från 1960-talets Japan åt sidan! Även om det tyvärr bara är tillfälligt upplevs det riktigt skönt!

Med vänlig hälsning från Rädda Höga Kusten!

Nils-Erik Vigren

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.