VAD VILL NÄRINGEN HÖRA? VAD VILL MAN SE? VAD VILL MAN SÄGA?

untitled

 Tror att man har funnit samband mellan kemisk avlusning och döda skaldjur

I ett pressmeddelande från Norges Fiskarlag (branschorganisation för norska yrkesfiskare) framgår det att de under de senaste sex månaderna har gjort omfattande utredningar. Undersökningar som Fiskarlaget anser kan påvisa samband mellan händelser av dödlighet hos kräftdjur och kemisk avlusning i fiskodlingsnäringen.

– Nu måste myndigheterna ingripa och se till att avlusningsmedel inte förstör miljön och skaldjursbestånden, säger ledaren för det norska Fiskarlaget, Kjell Ingebrigtsen.
Läs också: Akvakulturindustrin spolar grön energi direkt in i fjorden

På fiskarlaget.no skriver de att ny kunskap visar att flera av de kemikalier som används i antilössbehandling är betydligt mer problematiska än man fruktat. Vidare visar försök i laboratoriet att sådan användning kan döda räkbestånd flera kilometer bort.

-Hittills har vi fått förklarat att sådana massdöd av skaldjur beror på” naturliga förhållanden ”. Förra hösten började vi Fiskarteamet att titta närmare på saken. En systematisk översyn visar nu en tydlig koppling mellan de flesta av dessa dödlighetsepisoder och kemisk avlusning. Jag är både förvånad och chockad över den information som nu har kommit upp på bordet, säger chefen för det norska Fiskarlaget.

Läs också
Lakselusmidler fra oppdrett truer krepsdyr

Kräver åtgärd
Ingebrigtsen frågar varför detta inte har undersökts tidigare, och kräver nu att något görs.

– För att få ännu större klarhet i orsakssammanhangen måste man nu få tillgång till driftsprotokoll för de aktuella odlingslokaliteterna, något som Mattilsynet och fiskeridirektoratet kan göra, poängterar han.

-Denna fråga måste få konsekvenser, och det har varit vårt lands regering blivit medvetna om.

Landsstyret begär enligt pressmeddelandet att Fiskarlaget ska ta upp frågan med både Mattilsynet, direktoratet för Fiske och departementet.

Källa: Altaposten 2018-01-20, Bjarne Krogstad, översättning: Lena Hjärpne
http://www.altaposten.no/nyheter/2018/01/20/Mener-%C3%A5-ha-funnet-sammenheng-mellom-kjemisk-avlusning-og-d%C3%B8de-krepsdyr-15937924.ece

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.