ALDRIG TIDIGARE PÅVISATS SJUKDOMSFRAMKALLANDE VIRUS

slutet system
Norge:
Virusfyndet är därför mycket överraskande.På företaget Profunda är man mycket förvånad över misstanke om ILA.

Tidigare idag blev det känt att norska Livsmedelsverket, Mattilsynet hade skickat ett meddelande  att sätta Profundas anläggning i Barstadvik i karantän, efter misstanke om ILA.
Anläggningen är en landbaserad tillväxtanläggning för produktion av stamfisk, baserat på genomströmning av sedimentfiltrerat borvatten. Profunda har för närvarande cirka 19 000 fiskar uppdelade i tre olika generationer.

Första gången
Misstanken bygger på ett urval som tagits av Livsmedelsverket i samband med rutinövervakning. Tre fiskar testades under besöket och material skickades för vidare analys vid Veterinärinstitutet. En av fiskarna gav positiva resultat för ILA-virus i en
PCR-analys, och genom sekvensering visade sig att det var en smittsam variant.

Profunda har producerat lax sedan 2010, och trots omfattande tester har det inte förekommit något tidigare etablerat sjukdomsframkallande virus i fisk från anläggningen. Det finns också inga tidigare upptäckta smittsamma ILA-virusvarianter vid anläggningen.

”Virusfyndet är därför mycket överraskande. Det är mycket låg dödlighet i anläggningen, och ingen död fisk har registrerats med viruset i det aktuella karet under de senaste två veckorna ” skriver Profunda i pressmeddelandet.

Uppgradering av anläggningen
Profunda har haft de som hyrt in sig för extern romproducent sedan 2013, som har använt anläggningen för att producera säsongsoavhängig stamfisk från laxstammarna SalmoBreed och AquaGen laxbestånd.

AquaGen köpte i mars 2017 aktier i bolaget som har planlagt en fusion med AquaGen i januari 2018. Det genomförs en betydande uppgradering av anläggningen som i framtiden ska användas för produktion av landbaserad avel av AquaGen stammen.

Mattilsynet kommer att inleda ytterligare provtagning för att klargöra situationen i början av januari 2018.

Källa: Ilaks.no,
Pressmeddelande – 29 december 2017, översättning Lena Hjärpne

Hela artikeln på norska:

 http://ilaks.no/aldri-tidligere-pavist-sykdomsfremkallende-virus-virusfunnet-kommer-derfor-svaert-overraskende/

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.