Julkort från norske fiskeriministern till Morten Strøksnes

 

Julkort
I ett öppet brev tidigare till landets fiskeriminister från Morten Strøksnes ställs frågan till fiskeriministern: ”Är du en riktig patriot, Per Sandberg?”
Bakgrunden till detta öppna brev till Per Sandberg är att Morten kontaktades av Morgenbladet i januari i år. Tidningen ville att fiskeminister Per Sandberg och han skulle genomföra en brevduell. Morten sa ja, men det gjorde inte fiskeriministern.

Mortens öppna brev har publicerats på flera norska gruppers sidor på Facebook samt på Save the Baltic WordPress i Sverige. Du som inte läst Morten Strøksnes öppna brev till Per Sandberg kan göra det här:
https://morgenbladet.no/ideer/2017/11/fisk-ratner-fra-hodet-og-ned

Eller den svenska översättningen:
https://savethebalticsalmon.se/2017/12/03/fisken-ruttnar-fran-huvud-och-ner/

Så här lyder Per Sandbergs öppna svar till Morten Strøksnes i Morgenbladet:

”Eftersom vi nu hunnit till december tillåter jag mig att skicka ett litet julkort till dig.

Du och jag är eniga om en sak. Havet är viktigt. Vi norrmän har i alla tider levt av och med havet.  Det ska vi fortsätta med.

Havsnäringen ger arbete till mer än 250 000 personer. Men havet handlar om mer än tillväxt och fler jobb. Innan 2050 kan vi vara mer än nio miljarder människor på jorden. De behöver mat, energi och medicin. Det kan havet ge oss.

Samtidigt är havet under press som ett resultat av klimatförändringar, överfiske och nedskräpning. Jag håller helt med dig om att vattenbruksindustrin har utmaningar knutet till miljön. Men i motsats till dig menar jag att vi inte kan kapitulera. Vi är skyldiga de vi lever med nu, och de som kommer efter oss att hitta bra lösningar på problemen. Det är något som jag som fiskeminister arbetar för varje dag.

Norge ligger i framkant gällande marin forskning och är ansvarig för förvaltning av marina resurser. Vi kommer att leva av havet under lång, lång tid. Därför måste vi förvalta det så att kommande generationer också kan ha glädje av det.

Låt mig avsluta detta julkort med en uppmaning: En av de stora utmaningarna i framtiden är att balansera behovet av användning och skydd av havet. Vi behöver debatt om hur vi ska klara detta. Men det måste vara baserat på fakta, inte känslor. Att idka fiendeskap är ingen betjänt av.

Med önskan om en fridsam jul!

Bästa hälsningar, Fiskeriminister Per Sandberg”

Källa: morgenbladet.no 2017-12-08, Per Sandberg fiskeriminister, översättning: Lena Hjärpne
https://morgenbladet.no/ideer/2017/12/julekort-til-stroksnes

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.