53 miljoner lax dog i norska odlingskassar

odlling

Arne Roger Hansen:
Ser detta åter igen. En fruktansvärd djurtragedi bland grisar i en lada… 100 grisar är döda! Och detta får naturligt täckning av media över hela landet. Men att det dör 145 000 odlad lax varje dag i de öppna odlingsanläggningarna. Nej det är inte så viktigt…….. och odlarna får bara ett ”nej, nu måste ni skärpa er grabbar” av Mattilsynet (Livsmedelsverket). Ingen odlare där det upptäcks grov djurmisshandel blir fråntagen sin rätt till att driva sin verksamhet. Men det blir varje bonde på land omedelbart, när ett sådan djurplågeri avslöjas.

Översättning: Lena Hjärpne

Nils-Erik Vigren är ordförande i föreningen Rädda Höga Kusten i  Sverige. Där är man emot odling av rovfisk i öppna kassar i våra hav, sjöar och älvar.
Föreningen arbetar för att odling ska ske på land i slutna s k RAS-anläggningar.
Arbetet mot gammaldags odling i öppna kassar har resulterat i att 3 stora odlingar vid Höga Kusten,  i högsta instans, inte beviljats fortsatt verksamhet, utan ska upphöra senast mars 2020.

Nils-Erik har här kommenterat detta inlägg från nrk:

”Anta att varje lax i snitt väger två kg. Antalet döda laxar i Norge gånger 2 kg är 106 000 ton För att visuellt få en bild av eländet, föreställ dig 150 000 döda dikossor liggande på ett fält tätt sammanpackade intill varandra, Varje dikossa behöver två m2, Det ligger döda dikossor på en yta av 30 ha. Motsvarande i Skottland när det gäller dödlighet p g a laxlus och annat är 30 000 döda dikossor  på en produktion av 163 000 ton lax. Norge odlar 1,2 miljoner ton. alltså är dödligheten i Skottlands laxodlingar procentuellt lite större i Skottland. Är det någon tröst? Svar nej!!!! Detta visar bara att laxodling i öppna kassar är en föråldrad, oacceptabel och fullständigt vidrig hantering av s.k. matproduktion. Låt oss bojkotta all fisk som är odlad i öppna kassar!

Vi kan väl tillägga att näringen från Norges öppna kassodlingar i form av fosfor och kväve motsvarar nästan sju fullastade långtradare à 40 ton.
Alltså nästan sju långtradare varje dygn...
Att
Norge har tiofaldigat de kemiska substanserna i fiskfodret de senaste åren
Den vilda laxstammen har halverats.
Barn och kvinnor i fertil ålder ska undvika att äta den norska laxen.
Låt oss därför bojkotta den norska laxen!

Artikeln nedan är från mars 2017
Källa: NRK, Espen Sandmo
https://www.nrk.no/trondelag/53-millioner-laks-dode-i-norske-merder-1.13411297

Läs hela artikeln på norska HÄR

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.