AVSLAG FÖR FISKODLING I STORSJÖN I JÄMTLAND

Logganummerett
Mark- och miljödomstolen (MMÖD) vid Svea hovrätt har nu behandlat ansökan från Bright Water Fish om att få odla 1 700 ton regnbåge utanför Rödön i norra delen av jämtländska Storsjön. Bakom företagets ansökan står Jussi Kähäri. Det var han som för några år sedan ansökte om att få odla 6 000 ton fisk i Storsjön…

MMÖD har bedömt att företagets ansökan varit bristfällig. Domstolen avslutar därför sitt domslut med motiveringen: Rättsföljden av detta ”är därför enligt Mark- och miljööverdomstolen att ansökan om tillstånd ska avslås.”

Detta är mycket glädjande! Men det är trots allt bara en delseger… Det stora steget återstår. Detta att ansvarig regering fattar det för vår vattenmiljö nödvändiga steget och resolut förbjuder det övergödande vattenbruket i öppna kassar inom Sveriges gränser! Att den dessutom anvisar den nödvändiga färdriktningen, nämligen modern teknik i form av landbaserade odlingar med recirkulerande system alternativt byggda på aquaponikens fantastiska möjligheter!

Tänk att i dag står Europas största aquaponianläggning redan färdigbyggd i Härnösands kommun, Västernorrlands län! Produktion: regnbåge och tomater! Maximalt ekologiskt odlade! Visst vore det härligt om ett miljövänligt beslut för modern framtida fiskodling gav ett ekologiskt eko i ett globalt perspektiv!

Med uppmuntrande hälsning!

Nils-Erik Vigren för Rädda Höga Kusten

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.