DANISH SALMON HAR ”SVALT DEN STÖRSTA KAMELEN”

 

danishsalmonwide

Efter många års blodröda siffror hanterar Danish Salmon nu som första landbaserade fiskodlare mot positiv EBITDA. (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) är ett mått på ett företags rörelseresultat före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar (inklusive goodwillavskrivningar. Källa: Wikipedia).

–  Vi  har haft två perioder med en positiv EBITDA på nära en miljon. Året slutar snart och vi förväntar oss att vara på den positiva sidan i slutet av detta år. Detta bekräftar direktören för Danish Salmon, Kim Hieronymus Nielsen, till iLaks.

– Hur känns det att vara på plussidan?

– Naturligtvis är vi väldigt optimistiska. Vi anser att landbaserad odling av fisk är meningsfull, nu när den största kamelen svalts. Vi har kämpat hårt för att lyckas. Varje år har vi förbättrats och förväntar oss att göra det även i framtiden. Det innebär att markbaserad laxproduktion har en framtid – och vi planerar att vara en viktig del av det, säger han.

Hieronymus Nielsen utsågs till ledare den 1 januari, men har varit i företaget sedan 2014. Han har således fått vara med på motgångar också.

Nedläggningshot för anläggningen
Det har inte varit enkelt för den danska landbaserande laxproducenten. Efter etableringen under 2012-14 har företaget stött på ett antal problem.

2015 var det stora problem med att rena vattnet, liksom externa problem med slamfiltrering. Detta gav en störande lukt för byinnevånare , och Hjørring kommun hotade att stänga hela anläggningen. I augusti 2016 skrev iLaks att Danish Salmon förlorade 33,5 miljoner på sin landbaserade laxodling.

På våren kom ett meddelande om en ljusning, och nu verkar det som om man kan gå in i 2018 med förnyad självkänsla.

Så hur har Danish Salmon lyckats att vända utvecklingen?

-Vi har nu fått ordning på båda och har en god och stabil vattenkvalitet internt, och luktproblemen utanför är förbi. Konkret gick vi igenom en prov- och felsökningsprocess med många förbättringsåtgärder, både investerings- och ledningsmässigt, förklarar han.

-Nu känner vi anläggningen väldigt bra och inte minst hur fisken ska behandlas i anläggningen. Vi kan se potentiella problem innan de uppstår, och det ger en fördel eftersom man kan styra tekniken och biologin.

-Hur mycket har ni egentligen förlorat fram tills nu?

– Vi hade den första slakten 2015. Vi hade rörelseförluster (EBIT) för 2015 på 28,8 miljoner danska kronor, 2016 10,7 miljoner danska kronor.  2017 förväntar vi oss också negativ EBIT, men inte i samma storleksordning.

Jagar investerare
Nu satsar Danish Salmon på att öka produktionen i sin 6 000 kvadratmeter stora fiskodling vid hamnen i Hirtshals.

– År 2017 kan vi skörda cirka 800 ton levande vikt. 2018 strävar vi efter 900-1000 ton levande vikt. År 2019 planerar vi expansion, men produktionsplanen för detta har ännu inte fastställts, säger Hieronymus Nielsen.

Företaget arbetar aktivt för att säkra marknadsandelar.
– Vi har också säkrat några mycket attraktiva marknadsföringsavtal för vår fisk. Det bidrar till att säkra priserna gällande Danish Salmon. Danish Salmons största utmaning har alltid varit att producera mängderna, säger han.

Bland annat säljs Danish Salmon på Rema 1000 i Danmark.

– Danskarna lockas till dansk, hållbar och ”mager” lax, vilket vi är väldigt glada över. En del av produktionen går till USA. Dessutom går en stor andel till övriga Europa. Vi har ännu inte exporterat till Asien, men vi arbetar på fler möjligheter.

Nu jagar företaget investerare för att ta steget upp på en högre nivå.
– Danish Salmon måste expandera för att säkerställa en säker ekonomi. Vi håller på att hitta investerare som är intresserade av att leva med oss. Vi har samlat en stor mängd kunskap, som vi nu kommer att realisera i nya steg-för-steg-installationer. Det ger oss en fördelaktig konkurrensförmåga att vi har denna kunskap, och det kommer vi att bli mycket nöjda med under expansionen, avslutar Hieronymus Nielsen
Källa: Stian Olsen, Ilaks.no – 6 november 2017. Bild Danish Salmon
Originalatikel:
http://ilaks.no/oppnar-positiv-ebitda-vi-foler-at-landbasert-oppdrett-gir-mening-na-som-de-storste-kamelene-er-svelget/
Översättning: Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.