Döda laxar flyter iland – gåtan ska lösas vid ån

Stockholms universitet arbetar nu tillsammans med Mörrums Kronolaxfiske för att vidare förstå tiaminbristen och dess effekter i vårat ekosystem. I ett samarbete med och mellan fritidsfiskare, trollingfiskare och yrkesfiskare samlas nu in fisk från flera olika arter i ekosystemet i och utanför Mörrumsån. Mörrumsån rinner ut i Östersjön cirka 5 km söder om samhället Mörrum där också Mörrums Kronolaxfiske har sina lokaler.   Mörrumsån är belägen i västra Blekinge i södra Sverige. I Mörrum har ett för ändamålet tillfälligt biokemiskt fältlaboratorium byggts upp för provtagning av olika organ och vävnader i dessa insamlade fiskar. Provtagningen är ämnad för att senare kunna analysera tiaminhalter kemiskt, men också för att biokemiskt kunna studera de tiaminberoende enzymer som vi alla har i våra celler, såväl vi människor, som fiskarna i våra vatten. Faktum är att de tiaminberoende enzymerna på ett mycket värdefullt sätt kan informera om tiaminstatus i dessa fiskar poängterar Stockholms universitet, eftersom vi nu kan undersöka viktiga målorgan för tiaminbristen, såsom muskel, lever och hjärna. Efter arbetet här i fältlaboratoriet vidtar många månaders vidare arbete vid olika laboratorier i Stockholms-området innan vi får fram den information som vi eftersöker.

https://www.svt.se/videoplayer-embed/15678408?cmpid=del:pd:pl:20171028:doda-laxar-flyter-iland–gatan-ska-losas-vid-an:pla

https://www.nature.com/articles/srep38821

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.