Regnbågsforeller på rymmen igen!

unnamed

För andra gången på några månader har en av fiskkassarna på Hoverbergs fiskodling gått sönder, med mängder förrymda regnbågsforeller som konsekvens.

Fiskare i Hoverbergsområdet i Bergs kommun i Jämtland har rapporterat att de dragit upp mängder av små regnbågsforeller ur sjön, i en storlek som liknar de Wangenstens fiskodling har i sina kassar.
Nu står det klart att det mycket riktigt handlar om förrymda fiskar, men hur länge fiskodlingens kasse har varit trasig råder det delade meningar om.

Enligt Jörn Wangensten, hade en kasse fastnade i en kätting på botten och gått sönder.

-Det blev snabbt upptäckt och inte många fiskar som kom ut, säger han.

Man har satt en ny kasse utanpå den trasiga och börjat lägga nät i sjön runt odlingen för att kunna fånga så många som möjligt av rymlingarna innan de ger sig vidare ut i sjön.

Oenighet om tidpunkten
Men enligt sportfiskaren Johnny Nystedt från Svenstavik kan den tidpunkt som företaget anger inte stämma.

Enligt honom kom den första rapporten om de små regnbågsforellerna 7 september, en vecka tidigare än vad företaget uppger. Då från en vän som fått de små regnbågsforellerna på kroken. Tre dagar senare fångade han sina första foreller och när det såg lika ut nästföljande dag bestämde han sig för att undersöka saken närmare.

– Jag började ana oråd så på fredagen åkte jag ut och la ett finmaskigt nät inne i viken innanför fiskodlingen. Där fick jag 29 bågar på första försöket och det skulle inte kunna hända om odlingens kassar varit hela, säger han.

Men att uppmärksamma odlingen på läckaget var inte det lättaste, enligt Johnny Nystedt, som berättar att han ringde flera samtal till företaget där han bara fick beskedet att alla kassar var hela och väl kontrollerade av dykare.

Ända tills han själv publicerade bilder på Facebook med de fiskar han fångat intill odlingen.

– Sedan dess har det tagit fart och länsstyrelsen är inkopplad. Men jag tycker att det är oroväckande att man inte blir tagen på allvar när man larmar om en sådan här sak för regnbågarna stör ut andra fiskar i sjön, vilket påverkar allt fiske, säger han.

Trots uppgifterna om att lokala sportfiskare försökt att varna för utsläppet redan före innan vidhåller odlingens vd Jörn Wangensten att det var senare som läckaget skedde.

– Det är vi som förlorar pengar när något sådant här sker, så vi är givetvis angelägna om att allt fungerar som det ska och att agera omedelbart när det uppstår problem, säger han.

Joakim Svensson på länsstyrelsens vattenenhet bekräftar att det har öppnats ett ärende om utsläppet.

– Vi har pratat med odlingen, fått de besked vi vill höra och hoppas givetvis att de vidtar åtgärder så fort som möjligt. Sen får vi se om det blir aktuellt att göra någon sorts anmälan om händelsen, säger han.

Det man konstatera är i alla fall att ett utsläpp har skett!  Detta sker ofta vid fiskodlingar någonstans i världen!

Här kan du se några exempel av många på att fisk rymt från odlingar:

http://www.fiskejournalen.se/regnbagar-pa-rymmen-i-vanern/

https://www.op.se/logga-in/fiskar-pa-rymmen-skapar-oro-i-hoverberg https://savethebalticsalmon.se/2017/09/16/114-000-laxar-pa-rymmen-efter-fiskodlingskollaps/

https://inews.co.uk/essentials/news/environment/unknown-biological-consequences-11000-farmed-salmon-escape/

Källa: Östersundsposten
http://www.op.se/jamtland/berg/regnbagsforeller-pa-rymmen-igen-fiskare-orolig-de-stor-ut-andra-fiskar-i-sjon

2017-09-19
Marcus Berglund

063-16 16 17marcus.berglund@mittmedia.se

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.