TIO MILJONER laxar kastades bort av fiskodlingsindustrin förra året

lastbil
Den skotska fiskodlingsindustrin har medgett att den slängde upp till tio miljoner laxar förra året – nästan en fjärdedel av sitt bestånd på grund av sjukdomar, parasiter och andra problem.

Officiella siffror visar att mängden av död fisk som måste kastas har mer än fördubblats från 10 599 ton år 2013 till en rekordnotering på 22 479 år 2016. De flesta transporteras söderut för att brännas vid en förbränningsanläggning i Widnes nära Warrington i nordvästra England.

Kampanjgrupperna ” Hemorrhaging cash” och ”shames Scotland” varnar för att industrin står inför en ”miljökatastrof”. Företagen medger att de har plågats av sjukdom och löss och att deras företag har lidit.
Oönskad dödlighet på laxodlingar har länge varit ett problem, men de senaste tre åren har den stigit till rekordnivåer. Det har successivt förekommit, betydande ökningar 2014, 2015 och 2016.

Senaste siffrorna för månaderna fram till juni 2017 visar ytterligare 7 700 ton död kasserad lax, vilket tyder på att problemet inte minskar.

Företaget som drabbades av de största förlusterna var Marine Harvest, med huvudkontor i Norge, vars dödlighet ökade trefaldigt till 7 609 ton mellan 2013 och 2016. Under samma period hade det skotska laxföretaget, som är registrerat på Kanalöarna, ökat sin döda fiskmängd till det dubbla, till 5 873 ton.

Kritiker uppskattar det totala antalet döda, kasserade laxar i fjol att ha varit mellan 10 till 20 miljoner Men branschen säger att förlusten varit ”mellan 6 och 10 miljoner fiskar, beroende på deras storlek”.

Skotska regeringens siffror visar att det totala antalet smolt – unga laxar – som släpptes ut i fiskodlingen i Skottland år 2016 var knappt 43 miljoner. Den totala laxproduktionen var 162 817 ton.

”The  Scottish Salmon Think-Tank”, en ny grupp fiskodlingskritiker, anklagade industrin för att misslyckas med att ta itu med ”skrämmande” säkerhetsskador. ”Självreglering fungerar helt enkelt inte,”  sade gruppmedlemmen Lynn Schweisfurth.

”Hela affärsmodellen för laxodling är bruten och långt ifrån så hållbar som den säger sig vara. Dessa oroande siffror är kännetecknen för en bransch i kris och det är våra landsbygdssamhällen som kommer att drabbas när problemen fortsätter. ”

Hon uppmanade till nästa års parlamentariska undersökning om fiskodling att ta itu med branschens ”systemiska” problem. ”Innan de gör, lastar lastbilar död fisk och de bredare miljö- och välfärdsproblemen som industrin har kommer att fortsätta att skämma ut Skottland.”

Dr Richard Luxmoore, Senior naturvårdsrådgivare för National Trust for Scotland, beskriver bortskaffandet av enorma mängder ruttnande fisk som ”slöseri med god mat. ”Det är tecknet på en miljökatastrof”, sa han.

”Laxodlingsindustrin har förlorat förmågan att kontrollera fiskesjukdomar och detta resulterar i att eskalerande mängder giftiga kemikalier hälls i havet i ett alltmer fruktbart försök att kontrollera dem. Det leder också oundvikligen till att en smittsam soppa av sjukdomsorganismer släpps ut i våra kustvatten. ”

Han uppmanade industrin att byta till ett ”slutet system” som skulle skydda fisken och den marina miljön. Samma efterfrågan gjordes av vildfiskkampanjgruppen, Salmon and Trout Scotland.

”Sjukdomar och dödligheten på skotska laxodlingar fortsätter på chockerande nivåer”, säger koncernens Guy Linley-Adams. ”Vad som bekymrar oss är att den skotska regeringen har nästan ingen aning om hur effekterna är på vild lax och vild havsöring i Skottland.”

Don Staniford från Global Alliance Against Industrial Aquaculture varnade för att planer på att fördubbla laxodlingsverksamheten senast 2030 var ”miljögalenskap ”Infektionssjukdomar och lössproblem är förlamande för den skotska laxodlingsindustrin som ”blöder pengar”, hävdade han.

Den skotska laxproducentorganisationen (SSPO), som representerar industrin, accepterade att det ”tyvärr” hade varit förluster. ”Förra året hade man några problem som resulterade i förlusten av mellan 6 och 10 miljoner fiskar, beroende på deras storlek”, säger SSPO:s verkställande direktör, Scott Landsburgh.

”Det här är något som industrin ser mycket allvarligt och arbetar hårt för att minimera. Avfallshantering hanteras i enlighet med regeringens godkända metoder och lagstiftning.

Marine Harvest insisterade på att det hade varit ”väldigt transparent” om de problem som de hade ställts inför med löss och amoebic gill disease (AGD)*. ”Vi skulle föredra om vi inte hade haft denna nivå av dödlighet”, säger företagets affärsstödschef Steve Bracken.

*Amoebic gill disease (AGD) is a potentially fatal disease of some marine fish. It is caused by Neoparamoeba perurans, the most important amoeba in cultured fish. It primarily affects farm raised fish of the Salmonidae family, most notably affecting the Tasmanian Atlantic Salmon (Salmo salar) industry, costing the A$20 million a year in treatments and lost productivity.[1] Turbotbassbreamsea urchins and crabs have also been infected.

The disease has also been reported affecting the commercial salmon fisheries of the United States, Australia, New Zealand, France, Spain, Ireland and Chile.[2] It was first diagnosed in the summer of 1984/1985 in populations of Atlantic Salmon off the east coast of Tasmania and was found to be caused by the Neoparamoeba perurans n.sp
Källa: Wikipedia
”Men det som är mer positivt är att bilden förändras. Vi gör stora framsteg när det gäller att minska havslössnivåerna och att ta itu med utmaningen kring AGD. ”

Det skotska laxföretaget höll med om om att det hade blivit utsatt för ”biologiska utmaningar och oöverträffad dödlighet” 2016. ”Vi har vidtagit avgörande åtgärder för att ta itu med dessa utmaningar”, sa en talesman på företaget.

Den skotska regeringen påpekade att fisk- och skaldjursodling bidrar med 620 miljoner Pund till skotsk ekonomi varje år och ger mer än 12 000 arbetstillfällen. ”Vi har en plikt att skydda Skottlands marina miljö och hälsan och välbefinnandet hos odlad fisk är av största vikt” sade en talesman.

”Den skotska regeringen har förbundit sig att arbeta med vattenbrukssektorn för att utveckla en strategisk hälsoram som säkerställer att vi gör framsteg när det gäller att ta itu med stora problem, däribland framväxande sjukdom och löss.”

Hur mycket död lax kastas:

 Fiskodlingsföretag            / ton 2013 / ton år 2016

Marine Harvest                          / 2,224 / 7,609
Scottish Salmon Company       / 2,436 / 5,873
Wester Ross                                / 86 / 3,142
Kames                                         / 51 / 2,854
Scottish Sea Farms                   / 1.897 / 1.678
Grieg                                           / 0/611
Dawnfresh                                 / 122/200
Loch Duart                                / 581/33
Andra                                         / 3.202 / 479

Totalt                                  / 10.599 / 22.479

Källa:
http://www.heraldscotland.com/news/15583156.A_disgrace__Ten_million_salmon_thrown_away_by_fish_farm_industry_in_last_year_alone/

www.heraldscotland.com 2017-10-06  av Rob Edwards
Översättning: Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.