114.000 laxar på rymmen efter fiskodlingskollaps

Cooke-wrecked-farm-750x400

Vi kan nästan dagligen läsa om lax som rymmer från odlingar i olika delar av världen.
Om vi skulle publicera alla dessa skulle denna blogg vara full av dessa nyheter.
Det är högst alarmerande att det sker så ofta och att inget tycks visa på att det minskar.
Denna gång gäller rymningen en anläggning i USA.

Mer än 100 000 atlantlaxar från uppskattas fortfarande vara kvar i vattnen utanför staten Washington i nordvästra USA efter att en fiskodling, som tillhör Cooke Aquaculture, kollapsade den 19 augusti och släppte ut tusentals fiskar.

Lummi Nation uppskattat att de hade fångat 43.522 atlantiska laxar men 114.000 är fortfarande ute i vattnet, rapporterade The Bellingham Herald.

”Washington State Law anser att denna infekterade art är en förorenade art, och våra hårt arbetande fiskare får stå för rengöringsinsatserna, säger Timothy Ballew II, ordförande för Lummi Nation, i ett pressmeddelande.

Fokusering på lokalt fiske
”De fortsätter att göra allt de kan. Den återstående atlantlaxen har spridit sig långt bortom Cypress Island (där fiskodlingen var belägen). Vid denna tidpunkt har många i den lokala kommersiella fiskeflottan slutat inrikta sig på atlantlaxen och börjat fokusera på det lokala fisket igen, säger Riley Starks från Lummi Island Wild.

Organisationen klagade över att varken Cooke Aquaculture eller staten har erbjudit sig att köpa tillbaka fisken som fångats av kommersiella fiskeflottor.

”Företaget och staten förväntas att städa upp efter sig,” sade Starks och tillade att han fortfarande är hoppfull. Cooke ska så småningom eventuellt köpa tillbaka fisken
Uppfyllande av våra skyldigheter
I ett skriftligt uttalande förra veckan sa företaget: ”Vi är mycket ledsna för denna händelse och förlusten av atlantlax från Cypressodlingen. Under de senaste två veckorna har vi fokuserat på att på rätt och säkert sätt flytta fisken och utrustningen från odlingen och samarbetar med partners, experter och företag för att uppfylla våra skyldigheter.

”Cooke Aquaculture Pacific har en detaljerad rymnings- och återfångandeplan som en del av sin verksamhet och genomförde den planen som svar på denna förlust av fisk. Det nuvarande totala antalet fiskar som fångats in från den skadade odlingen är 145 101, med återvunnen fisk som fortfarande räknas. Odlingen var fylld med 305.000 atlantlax. ”

Fortsatt uttalande: ”Cooke har konsekvent investerat i sin verksamhet efter förvärv i Maine, Skottland, Spanien och Chile med utveckling och installation av modern odlingsteknik. Som en branschledare har Cookes säkra metoder väckt enorma ekonomiska och samhällsfördelar för de regioner där vi arbetar. Vi kommer att göra samma investeringar i vår verksamhet i Washington

Mer byte än rovdjur
Den ickeinhemska fisken utgör en risk för den inhemska fiskstammen eftersom de kan sprida sjukdomar och konkurrera om mat och lekområden, enligt Washington Department of Fish & Wildlife.

Men Michael Rust, en forskare hos den amerikanska regeringens National Oceanic and Atmospheric Administration, berättade nyligen The Seattle Times att atlantlaxen är mer benägna att vara byte än rovdjur.

Å andra sidan finns det fortfarande ett avbrott inför nya avtal eller tillstånd för atlantnära kassar tills en granskning av händelsen är avslutad.

Anm. I landbaserade fiskodlingar skulle detta problem elimineras.

Källa: fishfarmingexpert.com Publicerat 2017-09-15
Författare: Gareth Moore. Foto: cbs.ca
https://www.fishfarmingexpert.com/news/114000-salmon-still-on-loose-after-cooke-escape/

Översättning: Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.