Peckas planerar producera prima produkter!

Peckas2

Full fart framåt för fisk och tomater!
Europas största kretsloppsodling är snart färdig att tas i bruk – Peckas naturodlingar i Härnösand.
– I slutet av september kommer tomatplanerna på plats och några veckor senare också fiskodlingen, säger företagets vd Hugo Wikström.

Målet är att kunna börja leverera tomater före jul och regnbågslax från och med mars 2018.

Närmare 4 000 tomatplantor ska sättas ut. Som vi berättat tidigare bygger odlingarna vid Saltvikshöjden på ett slutet kretslopp.
Vatten från fiskodlingen göder tomatplantorna i deras grusbäddar och blir samtidigt renat.

En enkel skiss över hur kretsloppet tomatodling och fiskodling fungerar.
Pecka1.jpg

– Det är en miljövänlig form av närodlat utan gifter och utsläpp. Vissa regler hos EU, att vi odlar i grus och inte jord till exempel, gör dock att det i dagsläget är svårt att bli formellt miljöcertifierade.

Bygget är snart färdigt och att då ska 4 000 tomatplantor placeras ut i växthuset.

Under sommaren har ett 4 000 kvadratmeter stort växthus byggts upp och just nu står de tio bassängerna för fiskodlingen på tur.

Där ska det odlas 20 ton regnbåge per år, som räcker för att ge gödning till 200 ton tomater.

Förhållandet mellan fisk och tomater blir 1:10.

Hela projektet har gått helt enligt planerna och kostnaden verkar sluta på ungefär de 16 miljoner kronor man räknat med.

Förutom ägarna själva, Hugo Wikström och Daniel Brännström som sköter bolaget och bolagsbildningen, kommer tre till fyra personer att få jobb med själva produktionen.

– Produkterna ska vi sedan leverera som närodlade, via Deltagrönt i Birsta, till deras kunder som bland annat är Ica, Coop och Willys. Produkterna säljs här i länet.

Satsningen i Härnösand är ändå bara början på ett ännu större projekt för Peckas naturodlingar, som för en tid sedan börsnoterades och i dag har ungefär 1 800 aktieägare.

Nästa steg är att bygga liknande odlingar i storstadsregionerna, tre eller fyra nya växthus. Det blir betydligt större än odlingarna i Härnösand.

– Sammantaget ska det bli ungefär 100 000 kvadratmeter växthus.

Alltså en produktion som blir 20-25 gånger större än det man börjar med i Härnösand. Då pratar vi om riktigt stora odlingar flera tusen ton tomater år och hundratals ton fisk.

– Då når vi en nivå på kanske 5-10 procent av de tomater som säljs i Sverige, svenskarna äter väldigt mycket tomater.

Förhoppningen är att nästa höst kunna presentera en plan för utökningen i södra Sverige.

Hela kretsloppssystemet, Akvaponik som det heter på fackspråk, bygger på de 20 år av erfarenheter. Kunskaper som inte minst en av förgrundsfigurerna i projektet, Pecka Nygård, fått vid sina försöksodlingar i Kattastrand.

Projektet följs också av forskare vid Kungliga tekniska högskolan och samarbete finns även med stora odlare av tomater i Närpes, Finand.

När det gäller fiskodlingen är den egentligen en förhållandevis liten del av affären, tomaterna står för ungefär 85 procent av intäkterna.

Exakt hur man löser slakten av fisk är ännu inte bestämt.

Källa: Anders Lidén, Allehanda 2017-08-16

http://www.allehanda.se/naringsliv/nu-oppnar-europas-storsta-kretsloppsodling-bara-borjan-ska-bli-100-000-kvadratmeter
(Detta är en ”betalartikel” från tidningen Allehanda)

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.