Kungen av fiskarna i fara – Norge kämpar mot laxlöss


Norway-Salmon-Aunan-21-big

Så här uppfattar en tysk tidskrift/nättidning den norska laxnäringen:

Det är en av de dagarna som sommaren i västra Norge är som bäst. Termometern visar på 22 grader, bara några flyktiga moln kan ses på himlen.

Orklafloden sträcker sig över gräsbevuxna kullar där granar sträcker sina toppar i solen. Vegard Heggem står på stranden, med tunga gröna gummistövlar på fötterna och med kastspöt i handen. Koncentrerad kastar 41-åringen om och om igen. Men det är inget napp idag ”Att fånga den är väldigt svårt”, säger norrmannen ”Det är därför du måste njuta av den tid då du inte får någon”.

Norsk lax – särskilt rökt – är populär bland tyskarna. I mycket sällsynta fallen rör det sig om vild lax, som hamnar på tallrikarna. Fisken kommer vanligtvis från stora odlingar där hundratusentals laxar simmar samtidigt i ett fint nät vid den norska kusten. Verksamheten är verkligen imponerande. Men en oinbjuden inkräktare oroar producenterna och skapar konflikter: laxlöss.

Lössen är bara några millimeter långa. I vattenbruket utanför norska västkusten orsakar de dock stora skador. 53 miljoner fiskar dog i fiskodlingarna år 2016, enligt Norska Fiskerikommittén, representant för fiskindustrin. I många fall är behandlingen mot laxlöss, men även andra sjukdomar kan vara en orsak.

”Om du har mycket lax i en odling, har du också mycket laxlöss säger Jørgen Fjeldvaer, som visar den stora odlingen på ön Hitra nära Trondheim på uppdrag av fiskproducenten Lerøy. Det finns 6240 ton lax i åtta kassar. Hela tiden hoppar några av dem upp i vattnet. I det vilda hoppar djuren för att övervinna hinder. Här är en av de få farorna för dem laxlusen.”

Fiskindustrin har huvudbry om hur ”Lepeophtheirus salmonis” kan stoppas. En lösning: en liten rengöringsfisk, som simmar med laxen i näten och pickar lössen från ryggen. ”Många stora företag producerar redan sin egen rengöringsfisk”, rapporterar Fjeldvaer.

Detta är inte enda lösningen. De stora fiskproducenterna som Lerøy, Marine Harvest och Salmar investerar därför miljoner i ny teknik som bygger på olika lösningar. En idé: att flytta odlingarna ut till havs. Men jag tror att det fortfarande kommer att finnas problem med laxlöss där, säger Fjeldvaer.

Fiskare som Heggem är också rädda för parasiterna. Liverpools tidigare fotbollsproffs driver en ”lax lodge” vid Orkla, cirka 45 kilometer från flodens mynning. Härifrån simmar den unga laxen in i  fjorden – och kommer tillbaka för att lägga rom. ”När de små fiskarna simmar i havet är risken stor att de blir smittade.”

Ett annat problem är att laxen rymmer från odlingarna och blandar sig med vild fisk. ”När fisken parar sig blir det en lax ut som inte är så väl anpassad till det vilda.” Från 1980-talet tills idag har antalet fiskar som återvänder till floden halverats, säger Heggem. Mänskliga faktorer kan ha bidragit till detta.

Hans gäster, kommer varje år mellan juni och augusti från England, Danmark, eller andra hörn av Norge för att fiska. Till dem serverar Heggem sedan kort tid tillbaka fisk från nya laxodlingar. Dessa är, till skillnad från traditionella kassar slutna under havets yta – till exempel i hårdplast eller betong, stängda under havets yta – till exempel med hårdplast eller betong. Parasiter får svårare att komma åt laxarna.

Marine Harvest testar för närvarande en sådan anläggning i Skånevik mellan Bergen och Haugesund. ”Det ser ungefär ut som ett badkar,”säger en talesman. Här stannar fisken tills de väger ungefär ett kilo. ”Sedan transporterar vi dem till de traditionella kassarna.” På detta sätt vill företaget minska tiden då djuren utsätts för laxlöss och andra faror. I nästa steg kommer Marine Harvest att testa en äggkonstruktion, vilken är helt sluten.

Även andra sjukdomar är ett problem för laxodlarna. Eftersom fisken vaccineras har det länge använts bara 500 kilo antibiotika i Norge, berättar Fjeldvaer. Ändå kritiseras användningen i laxuppfödningen även idag: ”Detta är en myt som fortfarande lever hos den norska allmänheten.”

Medan den globala efterfrågan stiger, måste producenterna se hur de släpar efter, på grund av bland annat laxlöss. Exportpriserna för den eftertraktade fisken har stigit stadigt. En kilo lax kostade nästan 70 norska kronor i mitten av juni. För att möta efterfrågan kommer nya fabriker att etableras på Norges nordkust.

För hobbyfiskarna i Heggems Lodge är priset egalt. De nästan uteslutande manliga laxentusiasterna står tålmodigt på Orkla varje dag för att göra ”få sitt livs fångst”. Även om den genomsnittliga laxen väger fem till sex kilo, har fiskare redan dragit upp 15 kilo från floden. ”De flesta laxfiskare fiskar inte för att få mat på bordet, utan för spänningen, som en drog,” säger Heggem.

Källa: Zeit on Line  20 juli 2017/Foto: Where Wise Men Fish, Orkla, Aunan Lodge/Översättning: Lena Hjärpne
http://www.zeit.de/news/2017-07/20/fischerei-koenig-derfische-in-gefahr—norwegen-kaempft-gegen-lachslaus-20073003

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.