Åre kommun: Hur blir det med fiskodlingen i Kall?

Question

Den planerade fiskodlingen på land vid Kallsjön behöver mer underlag. Jätteladans påverkan på landskapsbilden är inte tillräckligt utredd, anser Åre kommun som också tycker att vattnet bör renas mer innan det släpps tillbaka i sjön.

Större än nybyggda Hallströms verkstäder vid E 14 i Ås och med plats för 4 000 ton röding. Det är känt att Sveriges största fiskodling på land planeras vid Kallsjön, på en udde nedanför kyrkan i byn på Åreskutans baksida.

Två processer pågår parallellt kring bygget av Cold Lake AB:s satsning.

En miljöprövning vid Miljöprövningsdelegationen, MPD, i Härnösand och en detaljplaneprocess hos Åre kommun.

När det gäller detaljplanen har företaget fått positivt besked från Åre kommun om att ta fram förslag till en detaljplan. Men när det gäller miljöprövningen har Åre kommun fler invändningar.

I sitt remissvar till MPD skriver Åres miljöavdelning att den stora ladans påverkan på landskapsbilden borde ingå i miljökonskevensbeskrivningen. Det gör den inte nu. Strandskyddet är inte heller beskrivet. Själva bygget är inte heller beskrivet. Det är troligt att det kommer att skapa stora mängder av jordmassor och hur de grumlar Kallsjön finns inte med i konskevensbeskrivningen, menar kommunen.

Slutligen menar Åre kommun att företagets planer på att börja produktiuonen i liten skala och släppa ut 0,6 ton fosfor för att sedan öka till 2 ton när odlingen är fullt utbyggd, inte är tillräckligt. Det krävs ökad rening.

Trots att odlingen på land sker i ett mer slutet system än när kassar ligger i sjön, kommer vattnet att släppas tillbaka i Kallsjön.

Åre kommuns sista invändning gäller lokaliseringen av odlingen. Åre kommun vill inte att ladan byggs nära skjutbanan i byn och därmed 150 meter från närmaste bostad.

Läs också: Sveriges största fiskodling på land ansöker om tillstånd – udde i Kall kan få jättelada

Källa: Östersundsposten 2017-08-02 av Maria Lindholm, Foto: Public Domain Pictures

063-16 16 21maria.lindholm@mittmedia.se

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.