Tiaminbristen i Lainio älven övre Soppero är fatal!

Bristen på tiamin eller (B 1 vitamin) är nu så slående i dom sista vildlax älvar att nu kan inte våra myndigheter fortsätta neka de faktiska. Det är lätt att stoltsera med fina laxhoner på bild, men det är dom som drabbas alldra hårdast i vår fauna. Dom ska vara som starkast inför leken för att föra över sitt tiamin förråd till avkomman, men som vanligt kommer det att handla om sekundära sjukdomsbilder enligt Sva.

Lägger du pussel med barnen så förstår du att sätta ihop bitarna i rätt ordning! de finns en logisk förklaring till allt, så även med nedsatt imunförsvar som honorna blir extra känsliga för då det gäller fågel fisk. Varför kan man då undra? alla forskning av ledande forskare visar att honorna drabbas i större utsträckning än hanarna då honorna har till uppgift att se till att ynglen föds med gule säck, maten för dom första levnads veckorna för dom små ansamlas i en liten säck under buken hos fiskynglen. Då det är påtaglig brist hos honorna drabbas avkomman med 100% dödlighet, men de vi ser nu är honer med rom i sig som dör som flugor överallt i våra älvar.

unnamed (20)unnamed (18)

Ny stigen honlax från soppero trakterna fick bilderna av en bekant som sett både döda och sjuka laxar som flyter förbi! Robert Dunbäck Kiruna

Vad kan vi göra?

 

  1. Sluta förneka de faktum som kemi utbildade forskare påvisar i sina vetenskapliga studier. Något som vetrinärerna saknar idag.
  2. Gå med i save the baltic salmon beskyddar program. Tillsammans styrker vi redan befintlig forskning.https://savethebalticsalmon.se/2015/03/06/bli-medlem/
  3. Läs innantill här:https://savethebalticsalmon.se/category/tiaminbrist/
  4. Skicka bilderna till redaktionen! savethebaltic@gmail.com
  5. Företag kan sponsra oss i frivilliga bidrag och summor! för reklamplats kontakta vår styrelse, savethebaltic@gmail.com
  6. Bli nyhets ankare och dela inlägg! https://www.facebook.com/groups/253945969895/
Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.