Larv som fiskfoder?

larv2

Ett nytt projekt kommer att få mjölbaggslarver att äta avfallsrester och förvandlas till proteinrikt foder. Därefter ska larverna bli till foder för odlad fisk.

På norska institutet för bioekonomi (Nibio) i Ullen vimlar det av feta mjölbaggelarver som inte har en aning om att de snart kommer att bli fiskmat.

– Det här är ein win-win-situation – där larverna kan vara med och producera matavfall till en värdefull resurs, säger Gunnhild Jåstad pås Nibio Ullen.

Larverna på institutet vältrar sig nämligen i havregryn, potatisrester och annat matavfall. Målet är att ta reda på vad de tycker bäst om.

Mer miljövänligt
Ett nytt samarbete mellan Nibio och norska Institutet för Näring och fisk- och skaldjurs forskning Research (NIFES) ska helt enkelt föda upp larver av avfall. Därefter ska larverna förvandlas till mat för odlad fisk.

– Vi kommer att få stora problem med hantering av avfall och matavfall framöver. Dessutom kommer det att vara svårt att producera tillräckligt med foder, förklarar Jåstad.

Idag är nämligen soja som användbara för djurfoder och som importeras från Sydamerika. Detta är både dyrt och inte särskilt miljövänligt.

– Larverna kan göra om matavfall till foder. De kan äta restavfall, och fisk kan äta dem. Dessutom kan de frigöra ett område som kan vara användbart för att producera livsmedel, säger Jåstad.

Ska få bröd och pizza
Jåstad säger att även om det från början handlar om mat för fisk kan larver med tiden också vara användbart till mat för andra djur.

– Nu arbetar vi med att ta reda på vad larverna gillar bäst. Vi vill testa livsmedel som blivit kasserat från butiker och livsmedelsprodukter, till exempel bröd och pizza. Med tiden, kanske vi kan utveckla larver för livsmedel för kyckling, får och kor.

Larvburgare kan bli aktuellt
Jåstad är osäker på vad de gillar ditt bäst och sämst.

– Jag vet bara att de inte tycker om att ha det för blött, så jag tror till exempel inte att de kommer att gilla våt kaffesump.

Jåstad förklarar att det kommer att bli problem med för lite protein i köttet på jorden eftersom antalet människor ökar.

– Vi kommer kanske äter larvhamburgare och larvbröd. Men till en början är det bara en fråga om larver till fisk, försäkrar hon.

Insekter blir en viktig handelsvara
Kommunikationsdirektör för Seafood Norge Are Kvistad är positiv till projektet.

– Foderindustrin letar alltid efter nya råvaror, och för fisk är det nyttigt med insekter. Man använder ju till exempel flugor att fiska med.

Han framhåller att insekter är proteinrika och menar att det är troligt att detta kan vara en viktig foderråvara i framtiden.

– Dessutom jobbar industrin att utnyttja havet på ett bättre sätt. Vi vill till exempel producera alger i större skala, för tillsammans med de proteinrika insekterna, är detta viktigt för att skapa ett foder som är också rikt på omega 3.

Källa: Nrk 2017-07-05, Elise Angell journalist, Voice Hauso journalist, bild: Feed Navigator
(Översättning: Lena Hjärpne)

https://www.nrk.no/hordaland/larver-skal-ete-restavfall-for-sa-a-bli-fiskefor-1.13587820

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.