Orri Vigfússon – den vilda laxens bäste vän

OrriVila i frid Orri Vigfússon, grundare av NASF* och den vilda laxens bästa vän!
*NASF arbetar bland annat med att återställa laxstammarna.

Redd Villaksen hade privilegiet och nöjet att vara värd för Orri och en internationell delegation på Hardangerfjordsseminariet i början av maj när Norsk Industri presenterade sin inriktning för framtida laxodling. Orris hälsa var redan då försvagad, men han deltog i alla presentationer och diskussioner. Vi kunde se att han såg optimistiskt på en framtid där all odlad lax kommer att produceras i slutna system, utan att sprida löss, sjukdomar och dåliga gener till den vilda fisken.

Orri Vigfússon blev den atlantiska laxens främste vän, eftersom den här ikoniska arten kämpar för att behålla sin position som ”Kungen av fisk”. Hans enorma ansträngningar att återuppbygga de hotade vildlaxsbestånden i Nordatlanten gav honom ett globalt erkännande och välförtjänt erkännande från en stor samling beundrare. Kungligheter och allmänheten, presidenter och regeringar, fiskare och naturvårdare har alla hyllat och belönat hans arbete med ett stort antal utmärkelser.

År 1989 observerade Orri den stora skada som gjordes av nät och långrev till det relativt ringa antalet lax som kvarstod. Orri lyckades framgångsrikt  få fram sin uppfattning om att köpa kommersiella laxkvoter från fiskare på Färöarna. Ett kvotköp innebar en överenskommelse med fiskare på Grönland 1993. Gradvis har flera avtal gjorts på båda sidor av Nordatlanten genom NASFs och dess koalitionspartners organisationers arbete. Många av norska västkustens älvar skulle förmodligen ha stängts om de här viktiga köpen inte hade gjorts. Under åren har mer än 15 miljoner laxliv blivit räddade. Ursprunget till 50-60% av laxmatning eller migrering på Färöarna kommer från norska floder.

Orri! Du var en dynamisk agerande man och världen är en fattigare plats med din bortgång. Ditt bidrag till Atlantens lax är omöjligt att mäta. Vi garanterar dig att ASF, NASF och andra GMO: er kommer att arbeta hårt för att fortsätta det arbetet du startade. Men du lämnade oss ett par stora vadarskor att fylla!

”Tusen takk” från styrelsen för Redd Villaksen (NASF Norway)

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.