KLART FÖR ETT GIGANTISKT LAXÄVENTYR!

Danmark
Det danska laxföretaget Atlantic Sapphire, som är bland de världsledande inom produktion av stora, hållbara anläggningar för odling av lax på land, har just fått ihop en halv miljard kronor från investerare att etablera en stor laxfabrik i Miami i USA.

Produktionen av hållbar och giftfri lax i landbaserade anläggningar anses ha stor internationell potential på den globala fiskmarknaden, där den mesta fisk vi nu äter kommer från fiskodlingar.

Laxföretaget i Miami, som byggs av Atlantic Sapphire, bygger på en teknik där ett fåtal danska verksamheter representerar världseliten.

Medan i en vanlig fiskodling används upp till 50.000 liter vatten per kg producerad fisk, behöver en recirkulationsanläggning omkring 500 liter.

Anläggningen i Miami ska på sikt producera 90.000 ton lax per år. Det kommer att öka nuvarande laxproduktion i USA femfaldigt.

Idag importeras merparten av den årliga konsumtionen i USA på 500.000 ton med flyg från utlandet.

Amerikanerna är vilda
Lite av det kommer från Long Sand lax i Hvide Sande. Här har skaparen och grundare av Atlantic Sapphire Thue Holm i sex år arbetat hårt för att producera lax i världens första recirkulerande laxodling

– Amerikaner älskar lax som skyddar miljön och är fri från droger och artificiella färger. Därför är det vi nu lyckats få det nödvändiga kapitalet för att starta en enorm anläggning i Miami, säger han.

Utöver de 500 miljoner främst från norska investerare som har stor erfarenhet av laxproduktion, så har Norges största bank, DNB, lovade ytterligare 400 miljoner om projektet under nästa år kommer att söka ytterligare investeringar på 230 miljoner.

Bjarne Hald Olesen VD för Billund Aquaculture med 30 års erfarenhet inom fiskodlingar på land. Främst som smolt för senare utsättning i vattenbruk i öppna kassar. Han kommer att leverera teknik till anläggningen i Miami.

– Potentialen i framtiden att göra stor och värdefull fisk som lax i odlingar på land är enorm. Det blir mer och mer i den riktningen som utvecklingen går och Danmark har ett stort försprång säger han.

Källa: Food Supply DK, Ritzau, 2017-06-28, Foto: Atlantic Sapphire
Översättning: Lena Hjärpne
http://www.food-supply.dk/article/view/544054/klar_til_gigantisk_lakseeventyr?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.