DOMEN MOT DE TRE FISKODLINGARNA VID HÖGA KUSTEN I NORSK PRESS

norska tidningar

”Sverige förbjuder odlingar i öppna kassar i havet.” ”Den svenska Mark- och miljööverdomstolen har satt ner foten gällande fiskodling i öppna kassar. Så skriver tidningen HIGH NORTH NEWS från 17 mars 2017

Det är tre fiskodlare som bedriver odling av Regnbåge i området Höga kusten i Sverige, som Mark- och miljööverdomstolen nu sätter stopp för. Odlarna har fått tre år på sig att stoppa driften, och det är inte möjligt att överklaga domen. Direktören för Matfiskodlarnas branschorganisation Daniel Wickberg säger till Sveriges Radio att han fruktar ödesdigra konsekvenser på grund av beslutet.

En av odlarna säger att det kommer att bli slutet för hela branschen. Motståndarna till havsbaserat vattenbruk anser att det är bättre att flytta produktionen av landet, för att få bättre kontroll av utsläpp som kommer från produktionen, medan odlarna i sin tur pekar på att det för närvarande inte finns bra lösningar för landbaserat vattenbruk som också är försvarbart ekonomiskt.

De företag som har fått tre år på sig att stänga produktionen vid dessa platser är Nordic Trout Sweden AB och Mjällom Fisk AB.

Norskägda Wangensten Fisk AB driver odling i Storsjön i Jämtland har ansökt om tillstånd att öka produktionen till 850, men får bara högst 550 ton. Wangensten använder fisk som produceras i Storsjön till rakfiskproduktion.* Vd Jørn Wangensten säger till Intrafish att de kommer att anpassa sig till domen.
Källa:  www.highnorthnews.com,
Tormod Vangberg

*Rakfisk är en norsk maträtt som vanligtvis tillagas av fiskarterna öring, sik och röding. Fisken bereds genom fermentering och autolys. Beredningsmetoden är alltså densamma som för den svenska maträtten surströmming.
Källa: Wikipedia

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.