Ubåtskaptenen och balalajkamusiken

balalajka1.jpg

Det var kaptenen (alias Harald Heide-Steen) som Totto Osvold intervjuade om bland annat ”Hinder under vattnet”. När frågorna blev närgångna och svåra, svarade kaptenen avledande genom att ställa frågan: ”Gillar ni balalajkamusik?”

Ungefär samma teknik tycks det mig som att laxodlarna och deras förespråkare använder för att avleda tankarna på det verkliga problemen. De använder dessa meningslösa dimridåer av ord med jämna mellanrum. ”Fotspår i havet ”'(men inte på botten!),” fisk och skaldjur ” ”havsrummet ” ”kosthållningsförnekare” etc. Med sådana ord och balalajkamusik försöker de ständigt att komma bort från de relevanta, kritiska och viktiga frågor med anknytning till laxodling i fjordarna längs kusten.

Dessa är några av de frågor de inte tar upp, än mindre besvarar:
* Hur många miljoner ton laxskit har de senaste 40 åren avgiftsfritt släppts ut i fjordar och fjordbottnarna?

* Hur många ton annat giftigt avfall, inklusive läkemedel, avgiftningsmedel för laxlöss och rengöringsmedel (för kassarna), har också släppts också ut i fjordarna?

* Hur städar laxodlare upp efter sig – även längs stränderna?

* Hur många viktiga forskningsprojekt (grundforskning) finansieras av Vetenskapsrådet eller andra och genomförs i syfte att identifiera sambandet mellan vild fisk och miljön i fjordarna, där det bedrivs laxodlingar?

* Vad tänker man om hur och till vad oätliga sej-pellets eller torsk-pellets ska användas?
Så kallar man det foder som fiskarna runt kassarna äter. De fyller alltså sina magar med laxskit och pellets.

* Vad tänker man om det faktum att fjordfiskare, har fördrivits från sina hävdvunna fiskeplatser och att vilda fiskar försvunnit?

* Vad tänker man om den vantrivseln som fjordfolket blivit påtvingade och upplever när de inte längre kan fiska ätlig fisk i fjorden, och när de inte längre kan gå ut på fjorden för att fiska ätlig fisk?

* Vad tänker man om bastardlaxar och delvis sjuk/smittad lax i älvar och vattendrag eller sjuk/ infekterad lax i floder och vattendrag?

* Vad tänker man om tillståndet i fjordarna som man lämnar över till i nästa generation?

* Hur många århundraden tror man att det skulle ta innan fjordarna återfår ursprunglig standard med färsk och frisk vild fisk?

Etiken som avslöjas och som man använder sig av, verkar vara av samma kvalitet som Gjest Bårdsens och Robin Hoods, fast tvärtom!  De förstnämnda stal från de rika och gav till de fattiga. Odlarbaronerna däremot tar från fjord- och kustmänniskor och ger till de rikaste, som snart kan sälja anläggningar och rättigheter till köplystna rika kineser. På detta sätt sätts det många typer av avtryck.

Tormod Vangberg, medlem i ”Vi som ikke vil ha oppdrettslaks i Ullsfjord” på Facebook

Läs om Fiskhälsan i norsk akvakultur HÄR

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.