De förbannade laxforskarna!

norsklax
Här är det forskare som har skaffat sig fel fiende: sjömatsnationen Norge..

Förhoppningen är lysande blå. Fiskodlingar kommer att vara framtiden i Norge efter olja.Fiskeriminister Per Sandberg tror på en femfaldig ökning fram till 2050. Arbeidepartiets ledare Jonas Gahr Støre talar visionärt om ”havsutrymmet”. En ”stor framtidsnäring”, säger statsminister Erna Solberg.

Exporten av norsk sjömat stiger. Förra året exporterade man för 91,6 miljarder kronor, ett rekord. I kustsamhällen som tidigare kämpade med ekonomin, byggs palats och köps sportbilar för odlingsmiljoner. Laxodling är bra för klimatet, en räddning för landsbygden och viktig för bruttonationalprodukten, sägs det. Och det är bra för hälsan. Enligt nationella kostrekommendationer ska man äta fisk till middag två till tre gånger i veckan, och butikskampanjer ber oss att välja laxen.

Då och då det kommer en forskare som petar i den nationella berättelsen. Det är ”enskilda forskare,” de är ”kontroversiella” och ”bedriver skrämselpropaganda” eller så är det ”laxfiskare.” Fiskeriminister Per Sandberg kallade dem ”mörka motkrafter.” ”Femtekolonnare” (en nedsättande benämning på underjordisk motståndsrörelse men en synonym kan vara förrädare) sade en annan. Många av dem försvinner snabbt.

Mörka motkrafter

  • Fiskodling bör vara framtiden för Norge
  • Vad händer när forskarna gör upptäckter som kan vara skadliga för tillväxten?
  • ”Mörka motkrafter” kallar fiskeriminister Per Sandberg forskare som har kritiserat Norsk odlingsindustri.
  • Detta är en serie om sjömatsnationen Norge. Ett samarbete mellan Morgenbladet och nättidningen Harvest av journalister Simen Sætre och Kjetil Östli.

 I arbetet på den här historien, talade vi med ett antal forskare som har berört fiskodlingsområdet . De berättar om kollegor som har gett upp av trycket och om brutala metoder. De hävdar att den fria forskningen är hotad. Här är tjugo av dem:

Läs hela artikeln med deras berättelser HÄR

Läs också fortsättningen ”De förbannade forskarna Del 2 och 3
Del 2: Sjomatnasjonen Norge, forskare under press:
http://harvest.as/artikkel/sjomatnasjonen-norge-forskere-under-press-2
Del 3: Branschen slår tillbake:
http://harvest.as/artikkel/sjomatnasjonen-norge-3-bransjen-slar-tilbake

Källa: Morgonbladet 2017-06-09, Bild: VG

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.