Våldsam prisrekyl! Laxpriserna tillbaka på 70-tals nivå

laxpris

Norge
Prishöjning på en euro per kilo på en nervös marknad.

– Jag har handlat för 72, 73 och 74 miljoner för respektive 4,3, 4,5 och 6,5 [kg]. Jag har hört dem som ska ha 75 kronor, säger en mellannorsk exportör till Ilaks.

– Jag har sålt en del i dag, och det har varit lättare än jag trodde faktiskt. Men det är kanske den sista veckan med höga priser. Jag vet inte. Vi lever i nuet, minut för minut, vi exportörer, tillägger han.

Stor inverkan
Effekterna har varit stora på en marknad där spotpriset har varierat med cirka 15 kronor kilo under de senaste veckorna. Detta skapar frustration för både köpare, säljare och mellanhänder.

– Det faller en halv till två euro, och veckan efter stiger det med en euro. Det finns mycket lite förståelse på marknaden för vad som görs från den norska sidan, sade en annan exportör. – priserna går upp. Vad det slutar med vet jag inte, tillägger han.

– Exportörerna fick enorma förluster förra veckan, och det sades att det skulle ta flera år innan man får 70 kronor igen.

Nervös Marknad
Den största effekten av priset på lax gäller i första hand på en marknad som präglas av nervositet i början av juni.

– Det är en mycket nervös marknad, säger exportören.

En östeuropeisk köpare bekräftar jojorörelser på marknaden.

– Vi väntade en liten korrigering uppåt efter den kraftiga nedgången – plus att vi har fyra slaktdagar nästa vecka. Vi får en liten topp igen, och så fortsätter det väl ner igen nästa vecka. Det är i varje fall vår uppfattning, säger han och tillägger att priserna är på plus/minus åtta euro (76 kronor) på fisk levererat till Polen.

Snart slutsålt
– Det började i går eftermiddag med 73-74 kronor. Det sista vi haft  är 75,50 kronor från Frøya på 3-.6 kilo , säger en laxförsäljare hos ett inte okänt odlarföretag.

– Det är helt tokigt! utbrister han om priserna.

– Det har lite med måndagen (helgdag) att göra, men det finns alltför lite fisk till försäljning. Det är inte slaktkapacitet som är problemet med fyra slaktdagar, utan det finns helt enkelt för lite fisk, sade han och tillade att han snart har sålt allt.
(Anm. kan bristen på fisk bero på sjukdomar och utslaktning på grund av det, havslöss och bekämpning av dessa)

FAKTA
Ilaks hämtar varje fredag ​​efter lunch in spotpriser för lax. Det är fiskar som ska levereras följande vecka. Här kontaktar vi flera led i värdekedjan, inklusive odlare, exportörer och importörer. Vi har alltid minst fem oberoende källor, även om inte alla källor inte nödvändigtvis visas i tryck. Vi varierar källorna vi använder, och använder inte samma källor varje gång.

Källa: Ilaks.no av Aslak Berge – 2 Juni 2017, Bild Dagens Industri
(Översättning: Lena Hjärpne)

http://ilaks.no/voldsom-prisrekyl-lakseprisen-tilbake-pa-70-tallet/

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.