Ingen expansion för öppna fiskodlingar i Norge

odling2

Ett stopp för all ytterligare odling i havet i Norge har meddelats. Detta är ett mycket viktigt steg mot skyddet av vilda atlantiska laxbestånd, varav många hotas av en rad faror. Ingen mer tillväxt tills problemen blivit lösta säger VD för Norsk Industri.

Det nordatlantiska laxförbundet (NASF), Atlantfisksallförbundet (ASF), NASF (Norge), Norska Lakseelver, Norges Jägar- och Fiskförbund (NJFF) och andra naturvårdsorganisationer har i många år kämpat mot skadorna på vilda laxbestånd som orsakas av fiskodlingarna. Företrädare för grupperna fick goda nyheter i Norge på det 10: e årliga Hardangerfjord-seminariet om fiskodling.

Nyheten om stoppet i branschens expansion har meddelats av Stein Lier-Hansen, VD för Norsk Industri. Hans organisation, som omfattar de viktigaste laxodlingarna och Norges största sammanslutning av kommersiella företag, som Norsk Hydro, Aker, Statoil och Marine Harvest.  Lier-Hansen sa att det kostade industrin 15 miljarder kronor att bara bekämpa havslöss förra året och det hade inte varit möjligt att övervinna de negativa effekterna av odlingarna på miljön. Norsk Industri skall försöka fortsätta utvecklingen av akvakulturindustrin men endast på ett  helt säkert och hållbart sätt.

Läs hela artikeln HÄR

Källa: Fishandfly 2017-05-17. Bild Sveriges Radio
https://www.fishandfly.com/no-more-open-sea-fish-farms-says-nasf/

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.