AVLOPP RAKT UT I FJORDEN!

Ullsfjord

Det finns många facebookgrupper som tar avstånd från odling av rovfisk i öppna kassar ibland andra länder, i Norge. En av dessa som jag hittade heter ”Vi som ikke vill ha lakseoppdrett i Ullsfjord.”
En gruppmedlem, Tormod Vangberg skrev följande inlägg, vilket jag fått tillåtelse av honom att publicera översatt till svenska./Lena Hjärpne

”24 april presenterade NRK en ”filtrerad” nyhet bland annat från Bodø. Det handlade om avlopp som släpps rätt ut i fjorden.

Men utsläppen från laxodlingarna, som tillsammans rör sig om sex miljoner ton
avföring och annat giftigt avfall nämndes inte. Självaste miljöministern, som blev intervjuad underlät att nämna DET avloppet och DEN föroreningen, som där har existerat i omkring 40 år!

Gratis och nästan obehindrat har laxodlarna förpestat fjordarna och tagit för sig på bekostnad av fjordfolket och fjordfiskarna som har ”odelsretten*” till fjordarealerna och
resurser och rätten till ren vildfisk. Inte ett ord i inslaget om detta, och inte heller ett ord från ministern. Tragiskt och komiskt.
*Ordet ”odel” och ”odelsrett” gäller i Norge men inte i Sverige. Bägge går ut på att det äldsta barnet har arvsrätt till gården. Tidigare hade bara äldste sonen den rättten.

Men om man tror att folk är dumma och att de tror att här finns både filtrering och rengöring, så har man skamligt fel! Folk vet att kloakkutsläppen från alla laxodlingar tillsammans varje dag kan jämföras med kloakkutsläpp från Tokyo (över 13 miljoner människor) – de går båda orenade ut i fjorden/havet. Media verkar vara ”teflonbelagt” över dessa fakta.

Kan NRK svara på varför den största och fördärvliga typen av kloakutsläpp inte blev nämnt i inslaget?”

Så här löd hans inlägg på norska:
”KLOAKK RETT UT I FJORDEN! FILTRERT NYHETSINNSLAG PÅ NRK NRK 24. april d.å.

I går serverte NRK et «rensa» nyhetsinnslag, bl.a. fra Bødø. Det handla om kloakker som slippes rett ut i fjorden. Men utslippene fra lakseoppdrettene, som tilsammen dreier seg om millioner tonn dritt og anna giftig avfall, ble behendig utelatt, eller filtrert. Selv miljøministeren, som i anledninga ble intervjuet, unnlot å nevne DEN kloakken og DEN forurensingskilden, som har eksistert i omkring 40 år. Gratis og nærmest uhindra har lakseoppdretterne forpesta fjordene og fått ta seg til rette på bekostning av fjordfolket og fjordfiskerne som har «odelsretten» til fjordarealene, ressursene og rett til rein, etanes villfisk. Ikke ett ord i reportasjen om dette, ei heller fra ministerens munn. Tragisk og komisk. Men hvis man trur at folk er dum og ikke skjønner at det her dreier seg om både pålagt og sjølpålagt filtrering og rensing, så tar man gruelig og ikke minst skammelig feil! Folk veit f.eks. at kloakkutslippene fra alle lakseoppdrettene tilsammen hvert døgn tilsvarer kloakkutslippene fra Tokyo by (over 13 mill. mennesker), – begge går urensa ut i fjorden/sjøen. Media synes å være teflonbelagt overfor slike fakta. Spørsmålet, som må avklares, er hvorfor? Kan NRK svare på hvorfor den største og mest fordervelige typen kloakkutslipp ikke ble nevnt i innslaget?”

Källa: Tormod Vangberg från Facebookgruppen  ”Vi som ikke vill ha lakseoppdrett i Ullsfjord”. Foto: thenorwayfjords.no

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.