Kanadensiska gruvbolag kan stämma Sverige

cetaEU-parlamentet godkände nyligen det kontroversiella CETA-avtalet* med Kanada. Avtalet kan ge kanadensiska gruvbolag möjlighet att stämma Sverige på miljardbelopp om vi skärper miljölagarna. Nu är det hög tid att Sverige ser över och skärper minerallagstiftningen – innan det är försent. Det skriver Europaparlamentariker Max Andersson (MP).

* CETA är ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada. Det är en förkortning av Comprehensive Economic Trade Agreement, ett övergripande avtal om ekonomi och handel.

Avtalet innebär att tullar på varor avskaffas och att handelshinder för till exempel tjänster, investeringar och offentlig upphandling kommer att minskas. Det betyder att företag från EU-länderna får lättare att sälja varor och tjänster i Kanada och tvärtom.

CETA är ett av de mest omfattande avtal som EU har förhandlat fram hittills och förhandlingarna påbörjades 2009. Avtalet undertecknades den 30 oktober 2016 av EU och Kanada. Den 15 februari i år röstade Europaparlamentet för avtalet. Innan det kan börja gälla måste det nu godkännas och skrivas under av alla EU:s medlemsländer.
Källa:
Källa: EU-upplysningen, Sveriges Riksdag

 Läs Max Anderssons argumenterande text  HÄR

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.