Denna uppfinning gör det möjligt att köra med fiskavföring i tanken

Slam

Bild:  Detta är avvattnat och torkat fiskslam
Multivectors teknik kan ersätta miljöförstörare som drivmedel och fossilt kol.

Företaget har skapat ett system som avvattnar, torkar och förpackar produkten i påsar. Teknologin har de utvecklat själva och patenterat. Detta gäller främst fiskslam och matavfall.
På detta sätt utnyttjar de mer av en råvara än vad som tidigare gjorts. Ta till exempel, fiskslam, som lägger sig på havsbotten. Det kan leda till övergödning och bildandet av alger och är inte särskilt bra för miljön.

Multivector, tar hand om fiskslamavvattning och torkning, så att den kan återanvändas, exempelvis, som gödselmedel och biobränslen, eller som en ersättning för fossilt kol.

– Nu kommer det att införas utsläppsnormer på alla nya fiskodlingar på land och för dem som kommer att utöka tillstånden. Till en av de första anläggningar som har fått denna begäran har vi levererat en lösning för både avvattning, torkning och paketering i säckar, säger Hall Baarset på Multivector.

Tvådelad teknik
Tekniken är tudelad och patenterad. Den första processen blandar partiklar med hjälp av så kallad mekanisk fluidisering. Detta gör det möjligt att blanda stora och små partiklar så att de är jämnt fördelade.

– Det låter väldigt enkelt, men är svårt att få till. Om man sprider något i en stor hög, såsom sand och sten, ser man att all sand ligger i mitten och stenarna rullar ner på sidorna. Varje gång man släpper ner något med olika storlekar, kommer det att dela på sig. Skapandet av en homogen blandning är det väsentliga, säger Barse.

Den andra processen går ut på, att istället för att bara blanda produkter med varandra, tillsätts värme in i blandningen. Då har det plötsligt börjat en torkningsprocess. Multivektors teknik gör det lätt att torka en produkt till cirka 90 procent fasta ämnen.

– Det är fortfarande tio procent vatten kvar, men det är så litet att det inte kommer att gro bakterier och svampsporer. När något är 90 procent torrt, det är så torrt att det är lagringsstabilt. Man kommer inte att få mögeltillväxt eller sönderfallsprocesser i produkter förrän man tillsätter vatten igen.

Startar kommersialisering nu
Det är fem år sedan företaget startades. Nu startar kommersialisering för fullt.

– Vi har använt en hel del tid under de första åren för att utveckla och patentera teknik. Vi har spenderat några miljoner på det, och är nu på väg att gå in i en fas där vi industrialiserar och utnyttjar patent och den teknik vi har utvecklat, säger Barse.

De har redan säkrat ett antal större projekt. Senare i vår, blir en storskalig matavfallstorkanläggning, som tillhandahålls av Multivector, tagen i bruk av norska Återvinning i Bergen. När det gäller fiskslammet blir Helgeland Smolt ett referensprojekt. Under året hoppas de att vara självfinansierande.

– Vi har budgetar och planer som visar på att vi behöver mer kapital i år, men därefter ska vi kunna klara oss själva. Vi hade en omsättning på cirka nio miljoner förra året, och har som mål att få  över 20 miljoner i år.

Hela artikeln på norska:
https://www.nrk.no/vestfold/denne-oppfinnelsen-gjor-at-du-kan-kjore-med-fiskebaesj-pa-tanken-1.13470630

Källa: Ett samarbete mellan NRK Vestfold och Tønsbergs Blad.
Skrivet av Truls Lian. Foto Multivector. Publiserat 16.04.2017
Översättning: Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.