Fiskodlingar en kuvös för sjukdomar

Kanada

KANADA

I somras dog mer än en halv miljon odlad lax i ett utbrott av havslöss i New Brunswick s Passamaquoddy Bay*. Mer än 250.000 dog direkt av parasiterna, som fäster sig på fisken och äter på deras hud, blod och slem, medan 284.000 avlivades för att försöka begränsa spridningen.
*Passamaquoddy Bay är en vik i Kanada. Den ligger i provinsen New Brunswick, i den sydöstra delen av landet, 700 km öster om huvudstaden Ottawa. Inlandsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 5 °C.  Källa: Wikipedia

Utbrottet, vilket påverkade två anläggningar som ägs av Gray Group, ett konkursmässigt vattenbruksföretag, led en ”katastrofal förlust”, säger Matthew Abbott, en miljöaktivist som övervakar Passamaquoddy Bay  för Conservation Council of New Brunswick. ”Båda anläggningarna slogs ut.”

Men Abbott tillägger, det kom inte som en överraskning havslössutbrott är vanliga på östkustens laxodlingar, och även friska odlingar har mycket högre antal löss än de på Stillahavskusten. ”Detta var bara ett något mer dramatiskt normexempel”, säger han, ett tecken på att utan noggrann ledning, kan katastrofala parasitutbrott snabbt utplåna bestånd.

Lax har naturlig en stor mångfald av parasiter, såsom löss, virus och bakterier, säger Martin Krkošek, som studerar vattenbruk vid University of Toronto. En varierad parasitkoloni är faktiskt ett tecken på ett sunt ekosystem. Men dessa parasiter delas av vilda och odlade populationer, och det är där problemet börjar.

”Den viktigaste frågan är hur vi föder upp odlad lax  i kassar i kustområdena”, säger Krkošek. ”Inte överraskande är, att det också är en bra livsmiljö för vild lax.”

När sjukdomar och parasiter från vilda populationer kommer in på odlingarna, kan dessa hastigt öka. Den höga densiteten och låg genetisk mångfald hos odlad fisk, och det faktum att de finns i nätburar, gör det enkelt för parasiter att sprida sig snabbt.

”Det finns goda förutsättningar för parasiter”, säger Krkošek. Och att  ha så många värdar så nära varandra också ”kortsluter transmissionscykeln”, säger han, vilket gör det lättare för parasiter att hoppa från vuxen till ung fisk. Resultatet är att parasiter anpassar sig till ett häftigt spridande snabbare och dödar sina värdar snabbare.

Och mycket antibiotikaresistenta sjukdomar dyker upp på odlingarna. Där försöker fiskodlare att bekämpa parasiter och sjukdomar. Detta har också lett till utvecklingen av resistens mot vanliga läkemedel och bekämpningsmedel. ”På östkusten har löss utvecklat resistens mot de flesta läkemedel”, säger Krkošek. ”Även branschen i Europa kämpar verkligen också.”

Havslöss och infektiös laxanemi (ISA) är de vanligaste och mest farliga infektioner i laxodlingarna men Krkošek varnar att det finns ett mycket bredare spektrum av parasiter och sjukdomar där ute som vi vet nästan ingenting om. ”Vi vet inte hur de ska överföras, eller hur de ska utvecklas”, säger han.

En sådan sjukdom är hjärt- och skelettmuskelinflammation (HSMI), vilket påverkar en fisks förmåga att simma och äta. Sedan den upptäcktes 1999 har HSMI vuxit till att bli det tredje största problemet för laxodlingar i Norge efter löss och ISA, som påverkar hundratals odlingar, enligt Kristi Miller-Saunders, molekylärbiolog inom Fisheries and Oceans Canada. Orsaken till HSMI är fortfarande okänd. Forskare misstänker att sjukdomen är kopplad till ett virus, Piscine orthoreovirus. Sjukdomen har aldrig visat sig utan att viruset är närvarande först, men de har ännu inte kunnat bevisa ett orsakssamband, eller utveckla ett effektivt vaccin.

Sjukdomen sprider sig dock.  I en ny tidskrift, rapporterade Miller-Saunders och hennes kollegor nyligen den första bekräftade fallet av HSMI på en British Columbia laxodling.

HSMI är inte ett stort problem, även om fisken påverkas, säger hon. Medan viruset är relativt vanligt, utvecklas sjukdomen inte så ofta. När den gör det, är dödligheten mindre än 20 procent, och fisken är fortfarande säker att äta när den återhämtat sig. ”Fisken tål detta”, säger hon. ”Precis som att de flesta människor inte kommer att dö av influensa.”

Men HSMI stannar länge. Miller-Saunders fann att HSMI fanns på en odling i 11 månader, och när den nådde sin topp visade 90% av fisken tecken på sjukdomen. Detta innebär att fisken sprider viruset i miljön under hela denna tid, vilket ger gott om möjligheter att infektera vild fisk. Hittills medan vild fisk verkar vara mottagliga för viruset i samband med HSMI, har det inte funnits några tecken på sjukdomen i vilda populationer.

Men om den blir etablerad, kan en kronisk, lågnivå sjukdom som HSMI bli ett större problem för vilda populationer än en akut sjukdom som har utvecklats med hög hastighet i tätt packade enheter. Medan ett mycket hastigt utbrott lätt kan döda en fisk, kommer en sådan aggressiv sjukdom snabbt brinna ut i låg täthet av en vild population innan den kan göra stor skada. ”Vad gäller vild fisk, är vi mer intresserade av kroniska sjukdomar”, säger Miller-Saunders. ”Sådana som kan vara i stånd att drabba vilda populationer.”

Miller-Saunders vill nu undersöka om det finns något i miljön som kan få sjukdomen att blossa upp.

Även om det ger huvudvärk för fiskodlare kan förflyttning av parasiter och sjukdomar mellan vilda och tama fiskar ha en positiv effekt. Krkošek säger att denna typ av utbyte faktiskt kan hjälpa till att hålla sjukdomar under kontroll. När vilda fiskar vandrar förbi fiskodlingar, kan de minska den sjukdomsalstrande förmågan och icke-resistenta stammar av parasiter till odlingspopulationerna och bromsa utvecklingen av mer virulenta stammar av sjukdomar. Detta är en möjlig orsak till att många parasiter är ett större problem på östkusten, där vilda bestånd av lax är låg, längre än på västkusten, där tillgången på vild lax fortfarande är riklig.

”Vattenbruksindustrin ser oftast vild fisk som en olägenhet, men en måttlig inmatning av sjukdomen kan hjälpa till att hålla den sjukdomsalstrande förmågan nere”, säger han.

Källa: Hakai Magazine

Publicerad 2017-04-07 av Brian Owens. Foto: Wikipedia
Översättning: Lena Hjärpne
Läs den engelska versionen här:
 https://www.hakaimagazine.com/article-short/fish-farms-can-be-disease-accelerators

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.