Fiskodlare oroas av miljödomar

http://sverigesradio.se/embed/publication/6665092
Tommy4

Skriv en bildtextLägg märke till fotot från 2016-11-02 av verkligheten längst inne i Omnefjärden. Vattnets färg beror på TOXINER av typen NODULARINER som utsändrats från döende cyanobakterier.

Fiskodling i Norge av samma typ som används vid Höga kusten.

Flera domar i Mark- och miljööverdomstolen stoppar fiskodlingar längs Höga kusten på grund av miljöskäl. Det oroar Daniel Wikberg, vd på branschorganisationen Matfiskodlarna.

Enligt Daniel Wikberg kan utslagen få omfattande konsekvenser för hela näringen.

– Då kommer företagen inte kunna finnas kvar. Följden blir att vi inte kan producera bra fisk i Sverige och vi kan inte ha kvar de arbetstillfällen som fiskodlingar ger.

Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter om öppna kassar, där fiskarna hålls i stora nät som hänger ner i vattnet, är bäst möjliga teknik för odlingar. Kassarna medför betydliga mängder utsläpp av övergödande ämnen, menar domstolen och fiskodlingar längs Höga kusten måste nu avveckla inom tre år.

75 procent av produktionen inom vattenbruket i Sverige sker i öppna kassar, enligt Jordbruksverket. Domarna kan driva på odlarna att övergå till mer hållbara alternativ, menar Veronica Andrén, vattenbrukssamordnare på myndigheten.

– Jag tror att det sprids en drivkraft i näringen – man vill fortsätta med det här, men man måste göra det under de förutsättningar som miljön och naturen ger, säger hon.

Men alternativ med mindre miljöpåverkan – som exempelvis landbaserade odlingar – är kostsam i nuläget, säger Daniel Wikberg.

– Det är inte ekonomiskt hållbart. Därmed kan principen om bäst möjliga teknik ur ett perspektiv vara bäst möjlig, men har vi inte ekonomisk bärkraft i företagen så har vi ingen fiskodling kvar.

Samtidigt som näringen oroas över hur domstolens bedömning kan påverka andra kassodlingar, så skjuter regeringen till 35 miljoner kronor till 2019 för utveckla vattenbruket i Sverige.

– Det är klart jag förstår det finns en oro, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Regeringen tror på vattenbruk och kommer också i vår handlingsplan för livsmedelsstrategin att konkret visa att vi vill satsa pengar på att utveckla vattenbruket i Sverige och att utöka det på ett hållbart sätt, säger Sven-Erik Bucht.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.