När fisket sviker! När branschen kollapsar

I skrivandets stund känner jag ett visst vemod! En stunds eftertanke sveper likt en kall vind från Kebnekaise. Visdomen och kunskapen har landat i min kropp och jag kan inget annat än känna sorg! Som ett täcke bäddar den in mig i hemska tankar om varför vi inte ser och förstår vår samtid på ett nyanserat sätt.

Den dom som nyligt landat som en atombomb för näringsidkarna från fiskodlingsbranschen får en att förstå att det finns hopp där ute.

https://savethebalticsalmon.se/2017/03/15/the-swedish-supreme-environmental-court-has-decided-to-ban-and-stopp-fish-farming-in-cages-in-open-water/

Efter sportfiskemässan har man förstått att sportfisket underminerar sig själv genom att underminera våra fiskar till mindre värda varelser som man kan leka med, med vassa krokar! Det är fränt att vara COOL och tillhöra dom som är del av utvecklingen,  wannabes. Du får kalla dom vad du vill. Vi utvecklar allt bättre beten medel för att fånga fisk. Vi gör oss själva en björntjänst genom att tro att vi gör fisken gott då vi fått leka med den en stund, för att senare släppa den fri. Säg mig, är det inte bättre att inte fiska alls? Det är kanske inte lika coolt att ta ansvar. Ty utan fisk kommer sporten som sådan att försvinna och därmed mässor, turism anläggningar mm.

Jag känner vemod och sorg nu när jag insett vad tiaminbristen innebär, och den kunskap som finns där ute är närmast noll. Jag torkar tåren som rinner! Snart når vi en ny era där fiske är något vi bara kan se på museum, eller i filmens värld. Det blir sciencefictionfilmer där folk står vid våra vatten i stövlar och fångar fisk och på  allehanda sätt. Det handlar om en svunnen tid då, det fanns fisk i våra vatten som likt de skräckliknande dinosaurierna försvann från moder jord.

Jag skruvar på mig och funderar! Vad är det vi inte förstår? Vad är det vi inte vill ta till oss? Ser vi inte tecknen? ser vi inte den massdöd av fisk framför oss? Hur länge ska branschen låtsas som om allt vore som förr? Frågorna hopar sig och vemodet vrider om mitt hjärta. Tanken att våra barn ska gå på museum för att uppleva sportfiske i en framtid är inte längre ett hot. Den tiden är här…..Varför gör vi inget?

Min vädjan till er läsare, är att sluta förneka de faktum som nu råder där ute. Tiaminbristen sker på cellnivå och 21 av jordens ledande forskare har inte gått med en ”profetia”.  Den sker där ute nu.
Vill du veta mer bör du i princip läsa allt som jag hänvisar till här under. Jag sticker ut hakan och utmanar er till att våga stå upp för våra fiskar.

Kenneth Karlsson

https://savethebalticsalmon.se/category/lennart-balk/

ae7f51875545ad0a7af619750a28a499

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.