Afrikansk fisk odlas i Skåne

tilapia-farming-2

Fiskodlingar inomhus ökar. Och med en ökande befolkning som behöver proteiner och hotade fiskebestånd i haven är fisk kanske något vi får vänja oss vid att odla istället för att fånga.
I Landskrona har företaget Boliden Bergsöe upplåtit lokaler till en odling av tilapia (Oreochromis niloticus). Det är en sötvattensfisk från Afrika och det passar fint eftersom Boliden har massor av överskottsvärme från sin ordinarie verksamhet (smälta ner och återvinna  blybatterier) och den värmen måste man göra av med. Boliden har därför startat en ny verksamhet, Ekofisk, som odlar upp till 8-9 ton fisk om året.

2015 åt vi runt 45 000 ton odlad norsk lax och trenden är ökande. Samma år uppgick den svenska odlade fisken till cirka 10-11 000 ton, mest regnbåge. Som jämförelse landades det cirka 200 000 ton fisk från det svenska yrkesfisket 2015. Globalt har odlad fisk till och med hunnit i kapp den viltfångade; hälften av all matfisk är idag odlad.

Fördelen med att odla inomhus istället för i nätkassar i hav och sjöar är att man har kontroll på hela systemet. Vattnet renas på plats i ett recirkulerande aquakultursystem (RAS) och går att använda till att gödsla grönsaker också, ett sådant exempel är Peckas naturodlingar.

En annan fördel med slutna system är att man kan bedriva odling utan antibiotika tack vare den noggranna reningen. Och inga fiskar rymmer om odlingen blir påkörd av ett fartyg.

Varför då odla en värmekrävande afrikansk fisk istället för abborre och gös som tål vårt eget klimat bättre? :

Tilapia är en av de mest odlade fiskarterna i världen och den har odlats länge.
Det finns färdigt foder att köpa och gott om kunskap om hur den ska hanteras.
Yngel finns att köpa från professionella uppfödare i Holland.
Abborre och gös är betydligt mer skygga och lättstörda, även om det börjar komma                framavlade tamgösar.
Abborre och gös, liksom lax och torsk är rovfiskar. Det betyder att de måste äta andra           fiskar, som i sin tur måste fiskas upp någonstans.
Tilapia är allätare och äter framför allt växter. De måste få i sig lite extra proteiner de           också. Idag i form av fiskmjöl från hållbara bestånd men här funderar Ekofisk på att             kombinera med musselodling. De skulle kanske till och med kunna utfordras med                 drav från närliggande bryggerier (drav är en bottensats när man brygger öl och som               används till djurfoder redan idag).

Det verkar alltså finnas många pluspoäng. Ett minuspoäng för odlarna är att det tyvärr är svårt att få fisken såld. Vi äter framför allt de fiskar vi är vana vid (=lax och torsk). Tilapia äts däremot mycket i USA och i Europa. Odlarna bedyrar att den har ett fast kött och smakar bra.

Källa: Miljöbloggen, 24 oktober, 2016 av Tobias Robinson, miljöutredare, Foto: AquaSol Inc.

Skånsk tung industri odlar hållbar afrikansk fisk

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.