Ska ny lag i EU få bukt med överfisket?

fiskebat
Foto: Ingo Wagner/AP (Arkiv 2016) SvD

EU tar nu ett stort steg för ökad öppenhet för att komma åt överfiske och korruption genom att offentliggöra information om hela sin externa fiskeflotta

EU har en av de största internationella fiskeflottorna. Över en fjärdedel av EU:s fångster fiskas utanför EU. Därför har EU ett stort ansvar att se till att europeiska båtar fiskar på ett lagligt och hållbart sätt. Det säger Linnéa Engström, milijöpartist och EU-parlamentariker.

Detta gäller i all synnerhet i regioner som Stilla havet, Indiska oceanen och utanför Afrikas kust, där det finns sårbara kustsamhällen som är beroende av fisket för inkomst och för matsäkerhet.

Det är många länder som konkurrerar om fisken, till exempel Kina, Ryssland, Taiwan och Korea.

Under flera års tid har EU arbetat med att förbättra kontrollen av europeiska fiskebåtar. Just nu saknas helt information om alla de fartygsägare som förhandlar privata avtal direkt med olika länder.

2017 blir ett viktigt år för haven. Nu tar man ytterligare ett steg genom ett nytt banbrytande lagförslag som reglerar den mest grundläggande frågan: vilka båtar ska få tillstånd att fiska utanför EU:s vatten? En rad nya krav ställs på båtägare när de ansöker om tillstånd. De måste bland annat visa att de har fiskat lagligt och att de inte har försökt undkomma ansvar genom att registrera om sin båt till mindre nogräknade länder. Dessutom ska EU för första gången samla information om dessa tillstånd och båtar i ett gemensamt elektroniskt register där en del av informationen blir offentlig.
Betänkandet går till omröstning i plenum i Europaparlamentet 2017-02-02.

Innan den slutgiltiga texten klubbas förhandlar Europaparlamentet och EU:s medlemsländer sinsemellan om utformningen av lagtexten, som är en viktig hörnsten när det gäller att stoppa överfisket i våra hav.

Haven har fått ett eget hållbarhetsmål inom FN:s nya utvecklingsagenda 2030. I juni är Sverige och Fiji värdar för en stor FN-konferens i New York, som ska sätta ramarna för arbetet. En av stora frågorna där kommer att vara att få bukt med överfisket. EU måste använda sitt inflytande globalt för att höja standarderna och skapa en kapplöpning mot toppen. Det är viktigt att EU:s arbete även inspirerar diskussionerna på FN:s havskonferens.

Källa: havet.nu 2017-02-02
http://havet.nu/?d=190&id=48066

Källa: Svd 2017-02-02, Linnéa Engström MP, EU-parlamentariker, vice ordförande i Europaparlamentets fiskeutskott
https://www.svd.se/mer-oppenhet-i-eu-kan-minska-overfisket

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.