Fisken som äter upp havslöss har själva blivit sjuka

 

 sjurygg

FOTO: HELGE Lyngmo / NRK

Sjuryggen har en enorm aptit för löss, och har revolutionerat branschen. Men nu har den lilla ”rengöringsfisken” med sitt speciella utseende blivit sjuk.

Sjuryggen är en av våra märkligaste fiskar utseendemässigt. Den har en rund och knölig form, och är nästan lika hög som den är lång. Sjuryggen har växt ii popularitet eftersom den äter löss.

 

– När du håller djur i fångenskap under andra förhållanden än de är vana vid, så är det alltid en risk att de utvecklar nya sjukdomar, säger Anne-stängsel Gjevre på Veterinærinstituttet om användningen av rengöringsfisk i norska vattenbruk.

De senaste tio åren har användningen av rengöringsfisk för att bekämpa havslöss ökat från 700.000 till 26.500.000.

– Det är ingen överraskning att denna användning har lett till problem med sjukdom och välmående hos rengöringsfisken, säger Gjevre till NRK.

flera sjukdomar
I en artikel i norska vattenbruk, skriver Gjevre och kollegan Brit Tørud att det blivit flera sjukdomar bland rengöringsfisk när användningen har ökat. De slår därför fast att det är hög tid att lära sig mer om den här typen av fisk.

”Vi måste ha mer kunskap om biologi och utvecklingsstadierna hos rengöringsfisken. Och för att genomföra en relevant sjukdomsbild måste vi först ha kunskap om vad som är normalt för dessa ”, skriver de i artikeln.

Kan få allvarliga konsekvenser
Om det inte sker i tid, det vill säga, fisk som används för att bekämpa en av de allvarligaste sjukdomarna norsk odlad lax står inför, kan den själv komma i riskzonen för att utveckla allvarliga sjukdomar.

– Ja, det är inte omöjligt, säger Gjerve.

Laxlöss är idag en av de största utmaningarna för den norska vattenbruksindustrin. Det beror främst på att lössen har blivit resistenta mot kemiska avmaskningsmedel.

– Biologisk avlusning, såsom rengöringsfisk, är i grunden en positiv tanke jämfört med till exempel användning av kemikalier. Men utmaningen här är, att vi talar om en levande varelse, förklarar Gjerve.

Och det är just den utmaningen Djurskyddsalliansen är särskilt oroad över.

För de flesta arter av rengöringsfisk är både billiga och krävs endast i små tidsperioder. Således hamnar de som ett slags ”slit-och-släng” lösning i många anläggningar.

Djurskyddsalliansen slår larm
– De används som verktyg, och det är helt normalt att alla försvinner under en produktionscykel. Att en typ av fisk kan användas som en förbrukningsvara för att garantera hälsan hos odlad lax är direkt oetiskt.

Och även om utvecklingen av sjukdomar kan hota framtida odlad lax, är det inte kärnan I problemet.

– Rengöringsfisk används för att äta löss, och vi vet att de lider och dör i kassarna.

Hon tycker att det är fel att en art ska slösas bort på det sättet när man har för lite långsiktig kunskap om det.

– Rengöringsfisken betalar priset för  att den norska vattenbruksindustrin vill hålla ett stort antal av lax i minimalt utrymme. I stället för att ta tag i orsaken till lusproblemen tvingas rengöringsfisken in ikorselden, avslutar hon.

Källa: NRK, Adelina Ibishi journalist. Publicerat 17-01-24
https://www.nrk.no/nordland/na-har-rensefisken-blitt-syk-1.13337296

 

 

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.