45 000 ton kemiska stridsmedel ligger dumpat i Östersjön. Sverige tycker det är bäst att inte plocka upp det, men andra länder tycker annorlunda.

– Om man går in och börjar rota i det här, är risken stor att många bomber, som är i dålig kondition och sönderrostade, bryts sönder och då får man ut höga halter i vattnet, säger Christer Larsson, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Källa:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6607899

 

Visserligen rostar det sönder även om man låter det ligga kvar, men då späds det ut under lång tid. Andra länder, som Polen och Lettland, ser dock gärna att det som är dumpat plockas upp, säger Christer Larsson.

För ett par år sedan hölls ett forskningsprojekt kring kemiska stridsmedel och liknande i Östersjön. Nu är ett nytt projekt på gång, där man ska se på effekterna av de dumpade stridsmedlen.

P4 Gotland har uppmärksammat en ”varning” som kommit till Gotlands länsstyrelse och till Havs- och Vattenmyndigheten; att det påstås ha skett en omfattande dumpning av av stridsmedel med radioaktiva beståndsdelar. Vad vet du om de uppgifterna?

– Jag vet inget närmare om det har skett. Det är möjligt att det är riktigt, säger Christer Larsson. Däremot har han inte hört något om att Nord Stream hittat några kemiska stridsmedel i sina förberedelser för sin andra gasledning.

Det ska ju ske nya mätningar av Östersjön, för att man ska förnya de geografiska kartorna. Kommer man att kunna upptäcka sånt med den scanningen?

– Ja, det kan man, för man har såpass förfinad teknik i dag. Man ser mycket på de bilderna.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.