Drogpåverkade laxar modigare

lax2

Att ta sig ut i havet är riskfullt för unga laxar. Ny forskning visar att de fiskar som är påverkade av ångestdämpade läkemedel har lättare för att vandra ut i havet. Det skriver Tidningen Skärgården.

Förutom temperatur, ljus och vattenflöden finns det andra faktorer som påverkar laxens beslut att vandra från älven ut till havet. Av ny forskning från Umeå universitet framgår det att fiskars rädsla också påverkar. Laxar som får i sig ångestdämpande läkemedel vandrar snabbare ut i havet – de är helt enkelt mer benägna att ta risker.

Det är studier som har gjorts i laboratorier och i vattendrag som visar på resultatet, genom att laxar har utsatts för ångestdämpande läkemedel.

– De som exponerats påbörjade vandringen betydligt tidigare och simmade snabbare mot havet, säger Gustav Hellström, biträdande lektor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, till Tidningen Skärgården.

De halter av läkemedel som fiskarna utsattes för är högre än vad som naturligt förekommer.

– Det finns inga laxvatten med de koncentrationer vi använt, däremot använde vi koncentrationer som har hittats i vattendrag i södra Europa. Men läkemedelsanvändningen ökar globalt och de är fullt möjligt att hamna i ett scenario i framtiden där laxvattnen påverkas, säger Gustav Hellström, till tidningen.

Behöver vi äta mindre mängd mediciner för att fiskarna ska slippa få i sig läkemedel? Nej, är Gustav Hellströms svar.

– Ska man minska utsläppen ska man inte gå på konsumtionen utan istället sikta in sig på att ta bort ämnena i reningsverken.

Han tycker att studien är intressant då den väcker nya frågeställningar.

– Ångestdämpande läkemedel påverkar specifika receptorsystem i hjärnan som både människor och fiskar har. Kan vi börja prata om ångest hos fisk? Vi brottas fortfarande med vilka ord vi ska använda.
Källa: Dalarnas Tidningar,  Louise Fridlund 2017-01-12

http://www.dt.se/dalarna/drogpaverkade-laxar-modigare-har-lattare-att-vandra-ut-i-havet

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.