1,3 MILJONER FISKAR MÅSTE SLAKTAS

hammerfest

Bild: norwaytraveller.com. Hammerfest

Bakgrund
Rapporterade misstanke om ISA på julafton
Om Grieg Seafood i Finnmark får bekräftelse på ett ISA-utbrott på fiskarna i orten Kleppnes i Hammerfest, måste fisken slaktas ut skriver tidningen Altaposten.

Vi förväntar oss de slutliga provresultaten torsdagen den 29/12 säger regiondirektören Roy-Tore Rikardsen i Grieg Seafood till tidningen.

Grieg Seafoods anläggning på Kleppenes består av tio kassar med smålax. Rikardsen säger att laxarna är från ett kilo och ner till 700 gram i den kassen där sjuk fisk har hittats. I den finns 155.000 smålaxar.
Källa: Ilaks.no 2016-12-28

2017-01-02 har besked kommit:

Misstanken om ISA-smitta i Hammarfest har bekräftats

För att förhindra eventuell spridning av smitta har restriktioner på lokalitetens införts med bland annat förbud gällande förflyttning av fisk utan särskilt tillstånd.

Det är alltså bevisat att infektiös laxanemi (ISA) har påvisats på ovan nämnda lokalitet meddelar Mattilsynet.

Upptäckten bygger på ett urval av prover som tagits den 18 december 2016. Beterinärmedicinska anstalten larmade Mattillsynet den 29 december på grundval  av histologiska fynd som överensstämmer med ISA och positiv immunhistokemi  på alla prover.

Det vil opprettes et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet. Lokale tilpasninger til topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokalitet med ILA.

Det kommer att upprättas ett kontrollområde för att förebygga, begränsa och bekämpa ILA. Ett kontrollområde består av en bekämpningszon och en övervakningszon och kommer att medföra restriktioner bland att på trafik i havsområdet, lokala anpassningar till topografi och strömmar etc. kommer att ligga till grund för kontrollområdets utbredning. Omfattningen förväntas gälla cirka 10-20 kilometer från platsen där ISA finns.

2017-01-03, av Elisabeth Nodland
Hela anläggningen måste tömmas enligt Mattilsynet. Totalt finns 1,3 miljoner fiskar i odlingen. Slakten ska ske innan 31 januari säger Mattilsynet. Företaget förlorar cirka 25 miljoner kronor och slaktvolymen reduceras med 3.000 ton.
Källa: Ilaks.no

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.