Greenpeace: Odlad lax och öring kraftigt förorenade

fiskmjol
Bild: Food navigator Asia.com

Odlad fisk är kraftigt förorenad med den kemiska Etoxikin, enligt en laboratoriestudie som utförts av Greenpeace på fiskprodukter som lax, öring, havsruda och havsabborre.

Som bekämpningsmedel godkände inte EU den aktiva substansen 2011 på grund av en hel del frågetecken.  För många livsmedel t ex kött är den högsta tillåtna mängden 50 mikogram per kilo. Mer än 17 gånger denna mängd har återfunits i de mest förorenade proverna.

Enligt toxikologer, är ett intag av Etoxikin på denna nivå inte skadligt för hälsan, men sådana påståenden saknar tillförlitlighet i långtidsstudier. ”Etoxikin är ett förbjudet bekämpningsmedel och inte naturligt alls i fisk, ” säger Thilo Maack, en fiskeexpert på Greenpeace. ”Det är inte trovärdigt att denna kemikalie skulle finna sin väg in i miljön och på konsumenterna mattallrikar.”

Greenpeace kräver ett EU-omfattande förbud mot användning av Etoxikin som fodertillsats, samt ett stopp för försäljning av fiskprodukter för konsumtion om de är över denna gräns. Berörda aktörer har informerats om laboratorieresultaten och ett nödvändigt stopp av försäljningen.

54 fiskprodukter testades för Etoxikin. Alla 38 proven från konventionell fiskodling visade sig vara förorenade. Av dessa var 32 klart över gränsen för kött (50 μg / kg). 881 μg / kg var det högsta värdet av Etoxikin som hittades i en fiskprodukt från norsk fiskodling (rökt lax) vilket innehöll 17 gånger gränsvärdet för kött.

Fiskprover från ekologiskt vattenbruk ligger under gränsvärdena för kött, med ett undantag, ekologisk laxfilé från Supermarket Edeka, vilket hade 155 μg / kg. Etoxikin hittas vanligtvis inte i  ekologisk mat, men kan finnas i andra substanser som är tillsatta i den animaliska produkten. Inget Etoxikin hittades i vildfångad fisk.

Fiskprover från ekologiskt vattenbruk är under de gränsvärden för kött, med ett undantag – ekologisk laxfilé från snabbköpet Edeka, vilka hade155 mikrogram / kg). Etoxikin hittas vanligtvis inte i ekologisk mat, men kan finnas i andra substanser som är tillsatta i djurfodret . Ingen etoxikin upptäcktes i vilda bestånd, eftersom de inte äter någon djurfoder. Fiskproverna är från tyska stormarknader och ekologiska marknader. I studien tittade man på på fryst fisk samt rökt och färsk fisk från konventionellt vattenbruk, ekologiskt vattenbruk och vild fisk.

Detta är inte första gången som fisk från konventionella odlingar fått rubriker. Förra året rapporterade vi om trycket på odlad lax.
Källa DiveSSI 2016-12-27

Vill du läsa artikeln på engelska finns den här:

http://blog.divessi.com/greenpeace-finds-farmed-fish-like-salmon-and-trout-to-be-contaminated-with-pesticides-2188.html

Lite mer att läsa om Greenpeace och fakta om Etoxikin finns här:

https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/161209_greenpeace_factsheet_ethoxyquin.pdf

https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/161223_greenpeace_tabelle_ethoxyquin_speisefisch.pdf

Men i Norge har man en annan uppfattning:
Nyheter 29.12.2016

Debatten om att lax är sunt eller inte tar en ny runda i den riksomfattande tidningen, VG. De skriver att en rapport från Greenpeace visar att norskodlad lax i Tyskland innehåller långt mer av ämnet Etoxikin än av EU tillsatta gränsvärden.

Informationen är baserad på att folk från Greenpeace i Tyskland har varit runt i butiker och kollat om fisk innehåller det otillåtna tillsatserna skriver VG.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/laks/slaar-alarm-om-funn-av-tilsetningsstoff-i-norsk-oppdrettslaks/a/23877229/

Används i fiskmjöl
Etoxikin är är en obligatorisk tillsats till fiskmjölet för att förhindra explosion vid sjötransporter, enligt National Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES).

– EU har satt en gräns för hur mycket etoxikin som får finnas i kött, frukt och spannmål,  och det finns anledning till det. Så vi borde naturligtvis ha samma gränser för fisk, säger Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge till VG.

VG har skickat testresultat till NIFES och Mattilsynet, men de påpekar att denna gäller Tyskland och att detta inte överensstämmer med prover som tagits i Norge.

Vilseledande
Kommunikationsdirektör Ola Helge Hjetland  för Marine Harvest, världens största laxproducent, säger att Greenpeace rapport är vilseledande.

– De har slagit samman nivåer av etoxikin och en nedbrytningsprodukt som kallas etoxikin dimer. Halterna av etoxikin är betydligt lägre än vad Greenpeace rapporten säger, skriver Hjetland i ett e-postmeddelande till VG.
Källa: Ilaks.no 2016-12-29

Lite mer att läsa om Greenpeace och fakta om Etoxikin:

https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/161209_greenpeace_factsheet_ethoxyquin.pdf

https://www.greenpeace.de/sites/www.greenpeace.de/files/publications/161223_greenpeace_tabelle_ethoxyquin_speisefisch.pdf

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.