Större och större. Norska Marine Harvest  etablerar sig på den kanadensiska östkusten

canada2

 Marine Harvest ASA är en av de största fisk- och skaldjursföretaget i världen, och världens störta producent av atlantlax. Företaget har 11700 anställda och är representerade i 24 länder. 2015 hade företaget en omsättning på 28 miljarder NOK. Marine Harvest finns på Oslobörsen (OSE) och the New York Stock Exchange (NYSE)
Källa: marineharvest.com

Det norska företaget Marine Harvest säger idag att de har tagit över alla andelar som ägs av Gray Aqua Group. Köpeskillingen på en kontant och skuldfri basis är 15 miljoner kanadensiska dollar (97 miljoner NOK). Vattenbruksverksamheten finns på Kanadas östkust.

Ny region
”Detta förvärv är viktigt ur strategisk synvinkel, eftersom det expanderar Marine Harvest globala närvaro i ett land där vi redan finns på västkusten. Marknaden för lax i nordöstra USA fortsätter att utvecklas mycket positivt, och förvärvet utgör som sådant en övertygande värdefull möjlighet ”, skriver Marine Harvest i ett börsmeddelande.

De tillgångar som förvärvats omfattar ett kläckeri i New Brunswick, två licenser för odling i New Brunswick, sju licenser i Newfoundland och en bearbetningsanläggning i Newfoundland. För närvarande finns det ingen fisk på ovan nämnda platser. Dessutom har företaget ansökt om 17 licenser i Newfoundland som ännu inte har godkänts.

Ambitioner
Marine Harvest ser fram emot att samarbeta med berörda myndigheter för att säkra ytterligare odlingsplatser och att skapa nya jobb i lokala samhällen. Marine Harvest kommer inom kort att påbörja en detaljerad produktionsplan under investeringsramen för östra Kanada, inklusive att bygga en organisation som kan producera 15,000-20,000 ton rensad vikt per år.

Genomförandet av transaktionen är villkorad med att underteckna ett slutligt köpeavtal och godkännande från Queens Bench av New Brunswick.
Källa: ilaks.no. 2016/12/19 Genom Aslak Berge

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.