LÖSSEN ÄTER LEVANDE LAX ÄNDA IN TILL BENET

luslax

Vi har ju i dagarna sett att man i Sverige kommer att få ASC-märkning i svenska butiker.
Detta trots att den norska näringen brottas med stora problem.
Som tidigare sagts importerar vi cirka 95% av vår laxkonsumtion från Norge.

Läs Björn Morten Alstads inlägg på  den norska FB-sidan all uppdrett av fisk in i lukkede anlegg

Eller den svenska översättningen här nedan:

”Jag vill på det bestämdaste uppmana absolut alla att avstå från odlad lax. Detta gäller både köp och när det serveras till exempel vid jul, sushi, rökt, kokt, bakad  etc.

Anledningen är all negativ påverkan av dagens ”teknologi” med fri vattengenomströmning och därmed vad löss, smitta och fiskens avföring för med sig, både till vild fisk och på miljön i övrigt och den pågående genetiska förstörelsen av unika stammar av lax i norska älvar. Också på grund av det dåliga djurskyddet och hög dödlighet vid otaliga avlusningar med alla typer av ”teknik” som medföljer odlingen av lax.

Djurskyddslagen gäller även för odlad lax.

Brennpunkt-  ett program i  NRK visade något om händelser på Fröja nyligen där 360.000 odlade laxar åts upp levande av löss, visar med all tydlighet hur allvarligt detta är. När stor lax äts upp in till benet av löss förstår man vad som händer när smolt av vild  lax på 10-20 gram per styck passerar en sådan anläggning.

Bojkotta odlad lax som INTE produceras från slutna anläggningar, och uppmuntra alla att göra samma sak. Förklara varför när du tackar
DELA GÄRNA!!”
Översättning: Lena Hjärpne

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.