Professori lohikuolemista: Nyt on havaittavissa, että tauti tulee taas

Tornionjoen lohista ei ole löydetty B1-vitamiinin alhaisia tasoja. Lisätietoa lohikuolemien syistä saadaan joulukuussa.

15058698_1701203716862018_721467845_n

 

http://www.pohjolansanomat.fi/lappi/professori-lennart-balk-vitamiinin-puute-ja-m74-lohikuolemien-taustalla-15791795/

Tukholman yliopiston professori, ympäristöasioiden ja biokemian tutkija Lennart Balk arvioi lohi– ja taimenkuolemia aiheuttavan M74–taudin uuden tulemisen olevan taas näkyvissä.

Save The Baltic-yhdistyksen kutsumana luennoinut Balk on huolestunut siitä, että niin ihmisten kuin eläintenkin tiamiinin puutteessa hoidetaan vain oireita.

– Kun M74 saatiin nujerrettua 90–luvulla, oltiin tyytyväisiä, että se oli ohi. Nyt on taas havaittavissa, että tauti tulee taas.

Lohenpoikasilla tiamiinin eli B1–vitamiinin puutoksen aiheuttamaa tautia kutsutaan M74:ksi. Luku –74 tulee vuosiluvusta, jolloin tauti ensimmäistä kertaa havaittiin pienissä ruskuaispussivaiheen poikasissa.

Lohet eivät Balkin mukaan ole ainoat elävät olennot, jotka kärsivät tiamiinin puutteesta. Hänen mukaansa tiamiinin puute on oire ympäristön kiertokulun vakavammasta häiriöstä, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Pitemmällä tähtäimellä se voi johtaa joidenkin lajien sukupuuttoon.

M74 –taudin lisääntymistä ennakoi Balkin mukaan muun muassa lisääntynyt poikas– ja lohikuolleisuus, jota on havaittavissa useissa Ruotsin lohijoissa.

– Kuolleista lohista enemmistö on emolohia, mikä on ymmärrettävää, koska niiden elimistö pyrkii ensisijaisesti turvaamaan tulevien jälkeläisten eli mädin riittävän tiamiinipitoisuuden. Tiamiini on erittäin tärkeä ainesosa solujemme toiminnalle. Se on yhtä tärkeä kuin happi eikä sille ole olemassa vaihtoehtoja. Sitä saadaan kasveista ja kasveja syövistä eläimistä. Ihminen tarvitsee sitä 1,5 milligrammaa vuorokaudessa, ja koska se on vesiliukoista, sitä tarvitaan koko ajan lisää.

Puute aiheuttaa muun muassa kuulo–, näkö– ja hengitysvaikeuksia ja immuunijärjestelmän häiriöitä. Jotta ihmiset eivät sairastuisi tiamiinin puutteeseen, sitä lisätään moniin yleisiin elintarvikkeisiin.

Samaa on tehty myös lohenpoikasille, joiden kylvettäminen tiamiinissa on osoittautunut hyväksi keinoksi M74–taudin selättämisessä.

Eviran tutkija Perttu Koski ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että tiamiinin puute saattaisi olla Perämereen laskevien jokien lohikuolemien taustalla, vaikka sitä ei Tornionjoelta tutkittavaksi saatujen lohien perusteella havaittu. Havainnot joella eivät myöskään viittaa siihen suuntaan.

– Kun emokalat kärsivät tiamiinin puutteesta, niiden kyky pitää tasapainoa heikkenee ja ne alkavat käyttäytyä kuin pyöriäiset. Mutta siten käyttäytyviä lohiemoja ei ole tavattu Tornionjoella, Koski sanoo.

Vuonna 2015 kalastajat lähettivät tutkittaviksi kaloja, jotka sen sijaan olivat epätavallisen laiskoja eivätkä panneet normaaliin tapaan hanttiin niitä pyydettäessä.

– Niillä ei tutkittaessa havaittu alhaista tiamiinitasoa.

M74 :ää on sen sijaan todettu muun muassa viime keväänä kuoriutuneissa lohenpoikasissa, ja poikasten tiamiinikylpyjen sekä emokalojen tiamiinipistosten aloittaminen on harkinnassa. Näitä tehtiin Suomessa viimeksi 90–luvulla.

Evira ja Ruotsin Eläinlääketieteenlaitos SVA ovat mukana ruotsalais–suomalaisessa tutkimuksessa, jolla pyritään selvittämään Tornionjoen lohikuolemien taustalla olevia tekijöitä. Muun muassa Tornionjoen kalastuslupien kautta rahoitetun tutkmuksen raportti luovutetaan joulukuussa Ruotsin Meri- ja vesiviranomaiselle HAV:lle ja Eviralle. SAV:n johtava eläinlääkäri Charlotte Axén on yksi tutkijoista Ruotsin puolella.

– Meillä on jo jonkin verran vastauksia, mutta niistä en voi kertoa ennen kuin raportti julkaistaan, minkä on suunniteltu tapahtuvan 15. joulukuuta, Axén sanoo.

Sen verran hän kuitenkin valottaa, ettei tiamiinin puutetta ole havaittu kliinisissä tutkimuksissa. Se ei silti merkitse, etteikö M74 voisi olla taas lisääntymässä.

– Merkkejä siitä on tavattu nyt syksyllä muun muassa Älvkarlebyssä, ja Suomessa Simojoella.

Rasvaisempi ruoka johtaa puutostautiin

Tiamiinin eli B1–vitamiinin puutoksen syyksi on esitetty lohen ravintoketjussa tapahtuneita muutoksia. Ennen lohi söi enimmäkseen silakkaa, mutta on nyt siirtynyt rasvaisempaan kilohailiin, jota on tällä hetkellä runsaammin saatavilla. Kantojen vaihtelut johtuvat mm. pyynnissä tapahtuneista muutoksista, ja eri kalalajien keskinäisestä suhteesta.

Tiamiinin puutostautia lohenpoikasissa nimitetään M74–oireyhtymäksi. Ilman tiamiinia M74:ään sairastuneet lohenpoikaset kuolevat, mutta kun niitä kylvetetään tiamiinissa, suurin osa selviytyy.

M74–oireyhtymä havaittiin Ruotsissa 1974. Kirjain M tulee sanasta Miljö eli ympäristö.

Nimensä mukaisesti kyseessä on oireyhtymä, jonka taustalla on aineenvaihduntajärjestelmän häiriöt. Tiamiinin puutteen lisäksi on havaittu myös muiden elintärkeiden vitamiinien, esimerkiksi A–vitamiinin puutetta. Aineenvaihduntaan vaikuttaa ravinto, jonka koostumus on riippuvainen koko vesiympäristön ravintoketjuista ja vesiympäristössä esiintyvistä aineista kuten saasteista.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.