Fiskodling i Storsjön avgörs i mark och miljööverdomstolen

I dagarna två så har Mats Eric Oginder och Karl-Erik Fredriksson (Charlie) representerat Jämttrollarna i Domstolsförhandlingar i Mark Och Miljööverdomstolen. Bright Water Fish AB Sweden vill starta en fiskodling och odla främst Regnbåge på Storsjöflaket på 2000 ton i öppna kassar.
Dom har tänkt att ha sin landbas vid Vejmon och ha ett odlingsområde på ett 1000 x 400 meter stort område utanför sin landbas.

norsk-fjordodling

Östersunds Kommun, Åre Kommun samt Krokoms Kommun samt Länsstyrelsen Jämtland samt Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Storsjöns Centrala Råd samt flera andra intresseföreningar samt en hel del privatpersoner som representerades av olika Jurister och Advokater på plats.

Även Brightwater Fish AB fanns på plats med sin VD Jussi Jussi Kähäri samt deras advokat Tove Andersson från advokatbyrån Wistrand samt två andra personer.

Brightwater Fish AB hävdade att varken vi eller Östersunds Kommun och Åre Kommun samt nån fler inte skulle få vara talande i målet.
Vi får se vad Mark och Miljödomstolen kommer fram till.

Alla närvarande motparter till Brihtwater Fish AB yrkade på att MMÖD skall återta eller förkasta företagets ansökan.

Eftersom fiskodling med öppna kassar är en gammal och omodern teknik och har en stor miljöpåverkan i form att stora fosforutsläpp samt risk för smittspridningar samt stor risk för stora rymningar (om en kasse går sönder av olika anledningar, en kasse kan innehålla upp till 300 000 fiskar)
På sjön Siljan i Dalarna finns en stor odling och flera rymningar har ägt rum och facit av detta är att Öringen nästan har försvunnit i alla fall minskat oerhört.

Vi anser att en sån stor fiskodling skulle kunna medföra stora risker med sjukdomar, rymningar och försämrad vattenkvalitet i Storsjön
Storsjön har flera unika Öring stammar som bör skyddas för ett framtida hållbart sportfiske och med vad det innebär.

En odling i storleken 2000 ton motsvarar utsläpp av Fosfor på 9000 kilo vilket motsvarar hela Uppsala Stads utsläpp, vilket skulle gå rakt ut i vårat dricksvatten och så småningom hamna i den redan övergödda Östersjön.

Det finns ny teknik RAS odlingar t.ex. landbaserade dammar i helt slutna system samt en ny odlingskasse Semi Closed som släpper ut bara bråkdelen av Fosfor.

Vi får inte heller glömma att det är ifrån Storsjön större delen av länets befolkning tar sitt dricksvatten!

Man kan bara hoppas att Mark Och Miljödomstolen dömer så att dessa planer inte blir verklighet.

http://www.markochmiljooverdomstolen.se/

 

Bra jobbat savethebaltic håller alla tummar och tår att ni vinner! nästa steg blir en erinran till myndigheten att driva processen på EUs bord vid förlust, Då kan vi behöva gå ihop alla befintliga nätverk som kämpar mot det sjuka.Som oftast inte Svenska ägare i botten, inte heller ger det jobb lokalt mer än tjänstemannen som ansvarig för odlingen,det anställs folk från Polen Lettland Ex, all fisk forslas till Åland för vidare förädling, export till Bl Finland och Baltländerna. I 6 år har vi skrivit om fiskodling och varit företrädare i MMÖD förhandlingar i Högakusten, Stellan F. Hamrin sakkunnig och suttit som regeringens sakkunnige gällande våra vatten.

Läs mer här om fiskodling världen över.  https://savethebalticsalmon.se/category/fiskodling/

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.