Fiskfekalier från odlingarna till butikshyllorna

fekalier

Foto:Pinterest
Norge
Lund Manor har utvecklat ett system för insamling, bearbetning och försäljning av hästgödsel. Systemet har varit en framgång, och den slutliga produkten Equus säljs nu genom de största distributörerna i Norge. Bioretur kallas konceptet och fick i höst miljöpris 2016 i Oslo Vänster. Motiveringen var att Bioretur har löst ett stort miljöproblem och gjorde Hordaland till en grönare plats.

Nu är konceptet också redo för användning på landbaserade fiskodlingar.

Utnyttjar energi
Konceptet tar fiskarnas avföring från anläggningarna och hela vägen till butikshyllorna i ett mycket kostnadseffektivt sätt. Bioretur sätter upp de tekniska installationerna som behövs och tar fullt ansvaret för slammet på ett godkänt och bärkraftigt sätt. Fiskodlarna betalar en fast månadsavgift som omfattar både investeringar och drift, skriver Bioretur i ett uttalande.

Bioretur projekterar även anläggningen baserad på de olika utgångspunkter som finns på platsen. En positiv bieffekt är att lösningen återfår mycket av sin egen energi som lätt kan användas i anläggningen, till exempel för varmvatten eller uppvärmning. Målet är att odlare koncentrerar sig på fisk och Bioretur tar hand om avfallet på ett godkänt och hållbart sätt.

Kostnaderna för Bioretur är, enligt företaget, betydligt lägre än de alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag.

Väl mottaget
Slutprodukten har blivit mycket väl mottagen på marknaden och distribueras dels genom LOG*. Försäljningen bidrar till att subventionera insamling och bearbetning av slammet så att framgången på marknaden också kommer uppfödare till godo.

* LOG har 85 års erfarenhet från norsk plantskoleverksamhet, trädgårdsnäring och parkanläggningar

Källa: Ilaks.no. 2016-11-02 i pressmeddelande

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.