Sjuryggodlingen – i en klass för sig

 

Illustration på sjurygg ur "Skandinaviens fiskar", 1895, av Wilhelm von Wright.

Illustration på sjurygg ur ”Skandinaviens fiskar”, 1895, av Wilhelm von Wright.

 Idriftsättning av den nya anläggningen vid Sleneset är i full gång, och ledaren Dan Kristian Larssen säger att anläggningen är i en klass för sig. Trots förseningar, är han nöjd med igångsättningen. – Vi lade in i de första omgången romkorn i mitten av maj, meddelar han.
Konstruktionen har gått bra tekniskt för företaget som noterades den 13 januari. Produktionen startade på Sleneset, Nordland denna månad efter flera förseningar.

– Vi hade några inkörningsproblem med UV-systemet, men i övrigt har en alla motorer och komponenter fungerat när de startades första gången. Med tanke på alla teknik, sensorer, kablar, motorer, applikationer, etc. som är installerade och kommer att ”prata med varandra”. Jag är förvånad över hur bra det har gått så långt, säger Dan Kristian Larssen, chef för Atlantic lumpus till kyst.no.

En av de få nackdelar han tycker att det är med RAS-systemet, är just att det är komplexa system där flera komponenter är beroende av varandra.

atlantic-lumpusFoto: Atlantic Lumpus

– Tidsmässigt har det varit vissa förseningar här och där, i det stora hela borde anläggningen har slutförts förra året. Jag arbetar hela dagar, vid behov, när jag behövs, och lite till, säger  en upptagen arbetsledare.

Hjälp att dra lasten
Emellanåt har entreprenörer arbetat upp till 18 timmar om dagen, men nu är han mycket glad över att ha fått en verksamhetschef, Tone Hatløy, vilken kan hjälpa till att dra lasten.

– Det märks tydligt på kontoret, Tone skulle jag haft på plats sedan länge. Hon har kontroll över och välkomnar oftast alla uppgifter och utmaningar med ett leende, säger han till kyst.no.

– Hur nöjd är du med anläggningen? Är det mycket arbete som återstår?

– Vi är klara med kläckeriet, foderavdelningen, en av tre avelsavdelningar, brandvägg (rengöring och desinfektion av vattenintag), energianläggningar och stora delar av tillväxtavdelningen. Jag kan inte vara mer nöjd. Denna anläggning blir i en klass för sig, skryter Larssen.

– Förväntad hög dödlighet
– Vi la in den första rommen i mitten av maj. Det var det första inlägget som vi gjorde och vi hade aldrig gjort processen gällande befruktning och inlägg innan. Jag betraktade detta som ett testinlägg där dödligheten skulle bli stor.

I slutet av den här månaden skulle företaget ha gjort inlägg där Larssen skulle besökas av personal som hade gjort detta innan och skulle lära dem detta.

– Nu hände det att proveinlägget lever och frodas och dödligheten är minimal. Jag tippar att befruktning och överlevnad är runt 80-90%, så vi fick slopa inlägget som var tänkt efteråt. Naturligtvis är jag varje dag i kläckeriet och följer utvecklingen, det är vansinnigt spännande att se de olika stadierna rommen går igenom, säger en entusiastisk ledare till kyst.no.

– Ynglen utvecklas snabbt. Huvuddelen av dem tänker jag släppa ut i sjön i år.

Företaget tror på en produktion av ett par hundra tusen första året.

– Om allt går över alla förväntningar kommer det att bli ännu mer. För närvarande ser det mycket bra ut. Vi gjorde också ett inlägg i händelse av sjukdom eller andra oförutsedda händelser som kunde ske i det första inlägget. Vi har kapacitet i kläckeriet för 50 miljoner enheter per sats, en stor överkapacitet i förhållande till resten av anläggningen, säger Larssen.

– Vi har sedan möjlighet att sprida alla inlägg så att de inte förorenar varandra genom sjukdom. Nästa inlägg kommer att vara i juli, men denna fisk levereras först nästa år, tillägger han.

Stående på rad
Utmaningarna står i kö eftersom produktionen nyligen har inletts, men Larssen säger att han ser fram emot nya utmaningar.

– Det är krävande nu när byggandet löper parallellt med produktionen. Tidigare såg jag mörkt på tidplanen, eftersom jag hade långa dagar innan vi började producera. Men nu när Tone är på plats går det bara bra, vi delar uppgifter med varandra på kontoret så att jag har tid att vara projektledare på ”golvet”.

När det gäller efterfrågan på sjurygg, säger Larssen att företaget inte har haft så många förfrågningar som nu vad gäller fisken.

– Vi har säkrat ett antal köpeavtal, men har ändå ytterligare kapacitet. Vi producerar långt över vad vi har enligt kontrakt så att våra befintliga kunder kan få fisk. Eftersom vi har liten dödlighet säljs fisken på spotmarknaden. Kapaciteten är större än vad vi har på kontraktet, så vi lägger kläcker rom efter behov, förklarar han.

– Hur många människor har du anställt hittills?

– Vi är nu 6 fast anställda, utom Tone som nyligen tog över som arbetsledare har alla varit med sedan förra året. De är involverade i montering och konstruktionen av anläggningen, att de får delta i detta tror jag bidrar till att höja kompetensen, informerar han.

Hur många han kommer att anställa är osäkert.

– Det är svårt att förutsäga arbetsbelastning tills vi har produktionen i full gång. Jag har använt vad jag ser som ett absolut minimikrav, det är bättre att de anställda får någon övertid under en kort period medan vi kan ta in mer personal än att anställa och att behöva låta någon gå på grund av små behov av arbetskraft, avslutar Larssen.
Källa: kyst.no. 2016-05-31, Av: Therese Soltveit. Översättning: Lena Hjärpne

Läs gärna artikeln på norska HÄR

Vad är en sjurygg?
Sjurygg är en fisk i familjen sjuryggar. Hanen kallas traditionellt för stenbit vilket kommersiellt även honan görs idag då dess rom säljs som stenbitsrom. Sjuryggen lever i kustnära områden i Atlanten och närliggande innanhav, från Biscayabukten och Atlantkusten norrut, över södra Grönland och runt Island till Vita Havet, Hudson Bay och Bottenviken . Wikipedia

HUR GICK DET SEDAN?

Fisken kommer att vara leveransklar i början på 2017.

Läs den färska artikeln från 2016-10-03 på ilaks.no:s sida HÄR

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.