Hur ren är Rhen?

holm_srep_2015_2_1000x500_595429

Foto: Thomas Mani, Uni, Basel

Floderna står för 80 procent av tillförseln av mikroplaster i Nordsjön. Nu sätts en av de värsta nedsmutsarna under lupp.

Rhen är Västeuropas största flod. Den är 1230 kilometer lång, vilket för den till Europas (beroende på definition) nionde eller tolfte längsta flod. Den rinner upp i Alperna och flyter från Bodensjön i Schweiz åt nord och nordväst genom (och på gränsen till) Tyskland, Frankrike och Nederländerna till sitt utlopp i Nordsjön.
(Källa Wikipedia
)

Forskare vid universitetet i Basel har granskat förekomsten av mikroplast i floden Rhen på olika platser från Basel i Schweiz till Rotterdam i Nederländerna. Floden som rinner genom klassiska industriområden räknas som en av de största källorna till mikroplasttillförseln i Nordsjön.

Baselforskarna tog 31 prover vid elva provplatser utmed en sträcka på 820 km. De hittade mikroplaster i samtliga prover med ett medeltal på 892777 per kvadratkilometer, eller 4960 partiklar per tusen kubikmeter.

De lägsta koncentrationerna återfanns på sträckan mellan Basel och Mainz med 202900 partiklar per kvadratkilometer. Medelnivåer på 714053 partiklar fanns man i prover kring Leverkusen för att sedan notera en avsevärd höjning i industriområdena i Rhen-Ruhr-området, 2333665 partiklar per kvadratkilometer. Absolut högsta värdet noterades vid Rees i Nederländerna med 3,9 miljoner partiklar per kvadratkilometer, eller 21839 per tusen kubikmeter.

Professor Patricia Holm vid universitetet i Basel uppskattar det dagliga utflödet av plastpartiklar från Rhen till Nordsjön ligger på 191 miljoner. Och då handlar det ändå bara om mätningar av ytvattnet.

Även om plastpartiklarna som släpps ut per dygn bara väger 25 – 30 kg blir det upp mot 10 ton på ett år, och det handlar om många miljarder partiklar, som var och en har negativa effekter på hälsa och miljö, poängterar Patricia Holm.

Forskarna noterar att mer än 60 procent av mikroplastpartiklar återfinns i form av sfärer, ofta genomskinliga. Resten är i form av fragment eller fibrer. En stor del analyserades som polyetylen, polypropylen och polystyren. De har låg densitet och flyter på vattenytan varför de kan färdas långa sträckor.

Var ursprunget till dessa små plastkulor är har forskarna ännu inte kunnat identifiera, enligt Thomas Mani, en av deltagarna i studien.
Källa: Ny teknik 2015-12-09Håkan Abrahamson

Studien har publicerats i Scientific Reports

http://www.nature.com/articles/srep17988

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.