HAVEN ÄR I KRIS

overgodning

Övergödning är ett stort problem som hotar kustområden runt om i världen. Men Östersjön är ett av de hav som mår allra sämst. Orsaken är utsläpp av växtgödande ämnen som kväve och fosfor från bland annat jordbruk, industrier, hushåll och båtar. Många växt- och djurarter kan inte anpassa sig till de snabba förändringarna och drabbas hårt eller går under. Ett fåtal anpassningsbara arter tar då överhand och får extra skjuts av de näringsämnen som tillförs. Resultatet blir att den biologiska produktionen skenar. Ett exempel på detta är den onaturligt kraftiga algblomningen, som gör vårt vatten farligt att bada i. När den ökade mängden mikroorganismer sedan dör faller de ned på bottnen och bryts ner. Denna process förbrukar i sin tur syre, problemen förvärras ytterligare, och havsbottnen dör. Men vi kan fortfarande rädda Östersjön, och vi behöver alla hjälpas åt. WWF jobbar stenhårt med att visa verkligheten för politikerna och ta fram handlingsplaner som gör skillnad på riktigt.

Moderna fiskemetoder är mycket effektiva. Tyvärr fångas inte bara den fisk man vill ha, utan också massor av andra djur som ingen vill eller får äta – hajar, rockor, tumlare och alla möjliga andra arter. Det kallas ”bifångst” och är ett enormt problem. På bara 40 år har nära hälften av havens djur försvunnit.

Som fadder stödjer du vårt arbete med att stoppa det ohållbara fisket. Gå tillwww.wwf.se/radda-haven och bli Marinfadder idag!

Källa: WWF

Se videon Rädda Haven HÄR

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.