Miljoner till ”spökjakt” i Östersjön

 

spoknat

Foto: Maja kristin Nylander

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, ger totalt drygt tre miljoner kronor i stöd till ett EU-projekt för att rensa Östersjön på förlorade fiskeredskap och spökgarn.

Pengarna går dels till stiftelsen Håll Sverige Rent och dels till Simrishamns kommun som koordinerar projektet.

Hav ger också drygt 960 000 kronor till EU-projektet ”Ren kustlinje” för att minska marin nedskräpning i Öresund, Kattegatt och Skagerrak.
Källa:  P4 Blekinge.

Målet är att man ska ta fram kostnadseffektiva, säkra och miljövänliga metoder för att rensa havet på sådant som gått till botten. Man ska också jobba hårt för att öka medvetenheten om ett ansvarsfullt fiske och förbättra redskapen hos alla som fiskar. Man kommer även att titta på möjligheterna att återanvända övergivna eller förlorade fiskeredskap.

– En viktig del i det arbetet är att öka medvetenhet och kunskap hos alla som fiskar för att ändra inställning och beteenden. Projektet ska också resultera i rekommendationer för en reglering av förebyggande åtgärder på nationell nivå och på EU-nivå, säger Thomas Johansson, chef för enheten för havsplanering och maritima frågor hos Havs- och vattenmyndigheten.

Projektet ingår i EU:s Östersjöprogram där Simrishamns kommun, Håll Sverige Rent, Finska miljöbyrån, WWF Polen, WWF Tyskland, Håll Estlands Hav Rena, Maritima universitetet Szczecin, Kolobrzeg Fiskproduktions Grupp, Institutet för Logistik och Magasinering och Estlands dykförening ingår.

Simrishamns kommun håller i projektet och får totalt drygt 1,9 miljoner kronor från HaV under tre år. Håll Sverige Rent ansvarar för kommunikationen och får 1,1 miljoner.
Källa: Sydöstran 2016-09-26. Text Thomas Törnqvist

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.