Världens oceaner är sjuka – hotar också människornas hälsa

 

Oceanerna på vår planet mår sämre än någonsin på grund av den globala uppvärmningen. Sjukdomar sprids nu både hos djur och människor och hotar matsäkerheten på jorden, uppger en rapport som publicerades på måndagen.

Gå med du med!

https://savethebalticsalmon.se/2016/09/02/gilla-dela-ga-med-vinn/

Marine species threatened with extinction

 

En lejonfisk på akvariet i Kapstaden. Fiskdiversiteten i haven blir allt snävare i takt med att haven värms upp.Bild: EPA/NIC BOTHMA

– Vi vet alla att det är oceanerna som upprätthåller vår planet. Vi vet alla att det är oceanerna som ger oss vartannat andetag. Ändå gör vi dem sjuka, säger Inger Andersen, generaldirektör för det internationella naturskyddsförbundet IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Kring 9000 ledare och miljökämpar har samlats för IUCN:s årliga konferens i Honolulu, Hawaii.

80 forskare från 12 olika länder har bidragit till rapporten om oceanernas tillstånd.

Många arter drar sig mot de kallare polerna

Världens vatten har absorberat mer än 93 procent av den ökande värmen från klimatförändrinen sedan 70-talet, vilket har gjort att det inte märkts så tydligt på land, men istället har förstört livsrytmen i oceanerna.

– Oceanerna har skyddat oss och konsekvenserna av det är massiva, säger Dan Laffoley, en av huvudförfattarna till rapporten.

Studien omfattade alla stora marina ekosystem med allt från mikrober till valar, också i havsdjupen.

hajägg
Hajägg i akvariet i Kapstaden. Bild: EPA/NIC BOTHMA

Bland annat maneter, sjöfåglar och plankton har flyttat sig mot de kallare polerna med till och med tio längdgrader. Förändringen i haven är 1,5 gånger snabbare än någonting vi ser på land, säger Laffole.– Vi förändrar årstiderna i haven. när man ser på helheten ser man en verkligt oroväckande serie av konsekvenser, fortsätter han.

Varma hav grogrund för sjukdomar

De uppvärmda oceanerna bidrar bland annat till att sköldpadornas könsfördelning blir snedvriden eftersom temperaturen påverkar vilket kön äggen får – i varmare temperaturer föds mer honor.

Varmare vatten leder också till att mikrober tar över allt mer av oceanerna.

Haj
Hårbrandstandad haj i akvariet i Kapstaden. Bild: EPA/NIC BOTHMA

Över en fjärdedel av informationen i rapporten är ny och innehåller bevis för att de allt högre vattentemperaturerna förorsakar sjukdomar i växt- och djurpopulationer, men också påverkar vädermönstren och gör stormar vanligare.Patogener så som bakterier som bär på kolerasmitta och giftiga alger som kan orsaka neurologiska sjukdomar blir vanligare i varma vatten och påverkar direkt människans hälsa.

– Vi har placerat oss själva i ett provrör där vi utför experiment, säger Laffoley.

Måste övergå till förnybar energi

Samtidigt har de varmare oceanerna förstört korallreven i aldrig tidigare skådad takt och fiskarterna har blivit färre då deras naturliga levnadsmiljöer har blivit allt mindre.

– I Sydostasien väntas fiskfångsten minska med 10-30 procent fram till 2050 jämfört med perioden 1970-2000, står det i rapporten.

Rapporten betonar att vi snabbt måste övergå till förnybara energikällor.

– Vi måste få ner växthusgasutsläppen. Det finns inget tvivel om att det är vi som har orsakat det här. Vi vet vad lösningarna är och måste nu sätta igång, säger Carl Gustaf Lundin, chef för det globala marin- och polarprogrammet på IUCN.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.