Utpekade i snårig laxhärva svär sig fria

Vem förde formellt ut den ”förbjudna” Saltölaxen ur landet – och var den verkligen giftig? Och handlar det om systematisk brottslighet, eller snarare om en rad nu preskriberade förseelser? Källa

Vill du hjälpa oss? https://savethebalticsalmon.se/2016/09/02/gilla-dela-ga-med-vinn/

Meningarna gick brett i sär när rättegången kring den så kallade Laxhärvan i förmiddags inleddes vid Blekinge tingsrätt; med den första av sex beräknade förhandlingsdagar.

Och den inleddes med utdragna resonemang kring dåtida regelverk, provtagningsförmågor, analysmetoder och gränsvärden – och var i hela Östersjön den vilda laxen är riktigt hälsofarlig, och var den tvärtom tycks må ganska bra.

Det senare förstås där den nu aktuella laxen fångades.

  • Men först fick rätten, som inledning på miljöåklagaren Ingvar Wennerstens sakframställan, se på ett inslag i SVT:s Uppdrag Granskning från tidigt 2013, där en av de nu åtalade medgav att man vid tiden för exporten/utförseln av drygt 113 ton ”förbjuden” Östersjölax väl kände till att det rådde ett utförselförbud.

– Men styrelsen ansåg att vi ändå skulle ta risken, och fortsätta sälja.

Sälja då till i första hand Frankrike, där man i delikatessbutikerna kunde få betala upp till 650 kronor för en kilo nyrökt laxfilé.

Enligt den nu åtalade före detta ordföranden i det numera avvecklade BFC, Blekingefiskarnas Centralförening, hängde hela det kustnära fiskets existens på fortsatt laxexport.

I Sverige fanns det ingen som köpte vild Östersjölax längre, efter larm om höga halter av dioxin och PCB i dem.

Men förutom i Sverige var det bara till Finland och Lettland laxen fick säljas. Där ansågs man nämligen upplysta om giftets farlighet, och kunde äta med måtta.

Under flera år efter det formella exportförbudet såldes lax från Saltö till Frankrike, Tyskland och Danmark – och därför står nu också BFC:s före detta ordförande och dess säljare, båda i 65-årsåldern, inför rätta, anklagade för grov smuggling. Samtidigt krävs föreningen på närmare elva miljoner kronor; förutom intäkterna från laxexporten också en rundlig företagsbot.

Båda nekar till brott. Säljaren uppger att han bara skött sitt jobb, han har inte fysiskt hanterat någon fisk, bara skrivit följesedlar och fakturor, och han kände inte till förbudet. Köparen hade analyserat laxen (även om det bara tycks handla om en enda provtagning under tre års tid, och om nio futtiga kilo av 105 ton), och hans ordförande hade också försäkrat att allt var grönt.

Och ordföranden hävdade i dag att laxen var köparens ansvar så snart den lastats i långtradare på Saltö. Såld ”på pall från lagret”. Det fanns då, 2010-13, inget krav på provtagningar och analyser i Sverige, eller heller på att något skulle förtullas i det fria rörlighetens EU.

Och advokaterna som på föreningens begäran likviderat, avvecklat, föreningen håller också med. Det finns visserligen minst elva miljoner avsatta till staten om rätten skulle fälla BFC, men samtidigt hävdar man att beloppet i så fall ändå måste bli avsevärt lägre, eftersom inte all utförd lax kan ha varit giftig, och att det dessutom ingår moms i beloppet, och löner för timanställda vid BFC som bara ägnat sig åt laxhantering.

Dagen innehöll som nämnts en hel del hårklyverier, även om alla vidgick att dioxin faktiskt är ett av de farligaste gifter mänskligheten känner till.

Sverige har i EU också förbundit sig att inte sälja otjänlig fisk från det förorenade Östersjön till något annat EU-land.

Nu rullar rättegången vidare med bland annat förhör med såväl fiskare som anställda och särskilda experter. Och även med den franske importör som hävdar att han förts bakom ljuset, och nu även han kräver mångmiljonbelopp av BFC, i en rättsprocess i Frankrike.

De båda åtalade riskerar i teorin fängelse i mellan sex månader och sex år.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.